iOS7 első tapasztalatok

Nos, ahogy azt korábban is írtam, az Apple “régi” adóssága volt az, hogy a mára már kicsit megkopott dizájnú mobil operációs rendszert vizuálisan is felfrissítse.

Ezt az adósságot – vagy legalábbis egy részét – rótta le az iOS7 kiadásával az Apple.

A nyáron bejelentett új dizájn nagyon sok embert, köztük a hangadókat is megosztották (és most tekintsünk el a Beta1-t rendeltetésszerűen használni általános iskolásoktól). Hiába, csak egy öt éve csiszolgatott gyémánt volt az iOS6, minden nyűgével és bajával.

Sokan nem hittek az új dizájn hatásosságában, azonban ahogy telt-múlt az idő, a legtöbben elfogadták és elvarázsolta a kétkedőket is az új rendszer sima gördülékenysége. És ha már egyszer valaki bekapta a csalit, csak be kell rántani, hogy tutira ki lehessen fogni a halacskát.

Ehhez jönnek jól az Apple által mesterien adagolt szolgáltatások, amelyek miatt az ember már nem is gondolkodik túl sokat, hogy frissítsen-e, csak idő kérdése.

Hiszen a vizuális frissítésen túl egy csomó újdonság is szerepel a listán:

  • Az új vezérlő központ, amit nyilván a jailbrekes SBSettings ihletett, de a kivitelezése méltó;
  • Az Airdrop, ami fájlmegosztás hálózaton belül (NFC pótszer);
  • Az új multitasking vezérlés
  • Az iTunes Radio, amely sajnos egyelőre nálunk nem elérhető;
  • Lost Mode, amely elvesztés esetén jó dolog;
  • A kéretlen hívó blokkolása
  • és még sorolhatnám…

Rengeteg olyan új funkció, amitől azt érzem, hogy ezért érdemes volt fizetni.

Mindezt a teljesen új, a gyökerekig végigvezetett dizájn alatt, ami nagyon fontos, hogy nem csak egy félig kész héj, mint amilyeneket máshol újként szoktak elsütni (l. Flickr redesign, Window8 UI csőd, stb.).

Az elmúlt néhány napban nagyon kellemes, új rendszert fedezhettem fel az iPhone-mon, nagyon elégedett vagyok.

A fanyalgóknak ugyancsak jó visszajelzés lehet az első hétvégés 9 millió eladott új modell, ami nemcsak az új modellek (amikről itt most nem is beszéltem) új ficsőreit, de az új oprendszer elfogadottságát is mutatja.

A végére hagyom a magas labdát, hiszen az eltelt egy hét során kiderült, hogy a vezérlőközponton keresztül hozzá lehet férni a hívásokhoz (persze az egész csak akkor izgalmas, ha jelszóval védett iPhone-ról beszélünk), illetve az iPhone 5s ujjlenyomat-olvasását is átverték igényesen lemásolt gumilenyomatokkal (és igen, mellbimbóval is működik az azonosítás, ha valaki minden vásárlásnál neki akar vetkőzni…)… Gondolom, ezekre is meglesz a megfelelő reakció az Apple részéről, mint általában megszokhattuk azt.