Fényvillamos 2013

Tavaly is volt Fényvillamos (illetve e sorok írása pillanatában még van is), amennyire időm engedte (nem nagyon), megpróbáltam elcsípni. 2010, 2011/ 2012 után 2013-ban is igyekeztem megörökíteni a régi, öreg villamost.

Idén nem bonyolították túl a menetrendet, hétköznap a 19-es, hétvégén a 2-es vonalon járt. Az újpesti polgármester kibulizott egy menetet Káposztásmegyerre (gyk. nem látványos, kivéve az újpesti városházánál, egyedül ott van értelme fotózni).

Első alkalommal orvoshoz mentem, ami egy Óbuda-Újbuda relációt jelentene és ezt lehet a 19-es vonalon is abszolválni. Az első helyszín a Halász utca volt, mert egy olyan képet akartam csinálni, amin a Lánchíd is rajta van.

Az eredménnyel nem voltam/vagyok maradéktalanul elégedett, mert egyrészt túl sok lámpa/oszlop/tábla volt a képen, de talán átjön így is a hangulata.

Aztán elment a másik irányba is, lefotóztam a megállóban, ezúttal a 70-300-as teleobjektívvel és mentem a dolgomra.

Visszafelé a Kosztolányiról indultam és először a Gárdonyi téren akartam megállni, de aztán továbbmentem a Gellért térre. Sajnos itt szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy nem ideális a hely, rengeteg oszlop, lámpa, stb. volt mindenfelé, másrészt elég nagy volt a forgalom. Így végül letáboroztam a szállóval szemben és vártam. Elég sokat kellett várni.

A második alkalom a céges karácsonyi buli előtti időszakból vett el másfél órát. Először a 2010-es, nagysikerű fényképem remake-jét készítettem el a Batthyány téren. Sajnos a bejövő villamos túl közel jött, úgyhogy kiment a képből. De kifelé nem volt gond.

Ezután nem kis kínlódás árán sikerült eljutnom a Lánchídhoz, nem jött a busz, aztán nem indult a villamos, már kezdtem aggódni, hogy nem érek oda, de persze végül nem volt gond.

Itt is az volt a terv, hogy a Lánchíd is benne legyen, de a délről érkező villamos előrébb állt meg, mint gondoltam, úgyhogy ez a kép nem sikerült annyira.

Visszafelé nem volt ilyen gond, mert egy másik villamossal belőttem a kompozíciót, így viszont nem volt benne a Lánchíd, úgyhogy meg kellett állapítanom, hogy ehhez így egy nagyobb látószögű objektívre lett volna szükség, hiszen akkor közelebb is mehettem volna, és több is látszana a képeken. No mindegy.

Kár, hogy idén nem valami egzotikusabb útvonalra vitték a villamost, el tudtam volna képzelni a 4-6-os vonalon, vagy a 47-es vonalán, szóval mindenképpen valamilyen belvárosi helyszínen (nem tudom, hogy a Kossuth téren tudott-e közlekedni idén), talán majd legközelebb.

Az összes kép alább megtekinthető: