Az MH17 járat sorsa

Tavaly szerintem nem volt ember a fejlett világban/Európa nyugati részén, aki nem hallott volna róla, hogy Ukrajna keleti felén, az európai eszméktől távol, valaki (az orosz hadsereg vagy oroszbarát szakadárok vagy az ukrán hadsereg) egy BUK légvédelmi fegyverrendszerrel megcélzott és lelőtt egy 11000 méteren közlekedő kereskedelmi járatot, minden, a fedélzeten tartózkodó, összesen kétszáznál több ember halálát okozva.

Mivel a maláj légitársaság amerikai gyártmányú gépét Ukrajna orosz szakadárok ellenőrizte területei felett lőtték le és az utasok jelentős része holland volt, ezért egy több országból delegált vizsgálóbizottság elemezte a maradványokat. Az oroszok egy külön vizsgálatot folytattak le a balesetet okozó fegyver gyártójaként.

A holland vezetésű bizottság megállapította, hogy

  • A repülőnek nem volt semmi baja.
  • A pilótáknak nem volt semmi baja.
  • A repülő közelében egy BUK típusú rakéta robbant fel.

Íme a részletes videó:

Az oroszok is vizsgálódtak. Felrobbantottak egy BUK-ot egy IL-86 kabinja mellett, ahogy a hollandok feltételezték, és az eredmény kísértetiesen hasonlít a Boeing 777 összegyűjtött maradványaira:

Másrészt ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy a gépet egy 9M38M rakéta találta el, amelyből az utolsót 1986-ban gyártották és 25 éves életciklusukat figyelembe véve 2011-ben kivonták a hadrendből. Ha korszerűbb, ma is hadrendben álló utód robbant volna a repülő mellett, akkor más nyomokat hagyott volna…

Mindenesetre érdekes mellékszál, hogy a tragédia után a szakadárok egyértelműen úgy viselkedtek, mintha ők lőtték volna le a repülőt, miközben egy orosz konvojt is láttak nagy tempóban egy BUK rendszert menekíteni az orosz határ felé...