Fényvillamos 2015/1.

Idén először mentem fényvillamost fotózni, szerencsém volt az időjárással, mert egy rövid szitálástól eltekintve néhány plusz fokban sikerült két és fél órát álldogálni a Kossuth tér környékén.

Először a tér déli sarkán kezdtem, ahol elég hamar rájöttem, hogy mit hibáztam el. Nem végeztem el a házi feladatot: nem szereztem be egy távkioldót, amivel bulb módban én tudnám szabályozni a záridőt, akkor indítva és megállapítva az expozíciót, amikor én akarom.

Így aztán próbáltam stopperrel mérve megsaccolni, mennyi idő egy villamos átvonulása a képen.

Ahogy látható, ez mérsékelt sikerrel valósult meg, az ipari csuklós Ganzok szívattak rendesen, ráadásul a Lánchíd felől érkező villamost nem is lehet látni, csak a térre érkezésekor… Ebből a pozícióból ez lett a legjobb kép a fényvillamosról:

Aztán összepakoltam és pozíciót váltottam, a Földművelésügyi Minisztérium déli sarka előtt a kanyarban vertem tábort a teleobjektívvel…

Itt sikerült oda-vissza gyk. ugyanazt a két képet megcsinálni a villamosról, a menetirányt a lámpa mutatja (fehér előre, piros hátra). Nem lett elég jó, mert a megállóban állós képeken nem látszik a villamos (kellett volna a távkioldóval az expozíció idő-szabadsága), a kanyarodó villamosok meg kicsúsztak a képből, úgyhogy nem vagyok elégedett az eredménnyel…

Ezután a téren tettem rövid sétát (már eléggé el voltam zsibbadva a vékonytalpú cipőmben), majd visszatértem a megállóba.

Itt is sikerült beszopni a fix záridő hátrányát, mert a beérkező villamosnak még kellett volna 4-5 másodperc a megállóban, illetve az álló villamos meg elindult, szóval ez tényleg egy technikai csőd volt, nincs mit szépíteni.

Végül az utolsó beállításnál sikerült ráéreznem a záridők és a villamos mozgásának szinkronjára, úgyhogy sikerült egy beérkező és álló, egy álló illetve egy álló és elinduló villamost fotóznom, ahogy kell.

Talán ez lett a legjobb, ebből csináltam egy instagramos verziót is az Index pályázatára…

Mindegy, rendeltem egy távkioldót és jövő héten megyek még egy kört…

Az összes kép megtekinthető a Flickr-en az alábbi linken:

DSC08614