Ültem a moziban: Star Trek: Beyond

Szerény kis életemben először az IMAX 3D-ben. Folytatás alább.

Szóval, Misi szabin, gondoltam, elmegyek moziba! Milyen egyszerű és botor gondolat, hogy hétköznap este (18 és 22 óra közötti idősáv) az egyszeri ember moziba akar menni és megnézni egy premier-filmet?!

Hát az. Van egy vetítés 16:30-kor aztán hello.

Aztán második körben gondoltam egy merészet és valahogy az IMAX-hez jutottam, ott játszák 21:40-es kezdéssel (gondolom azért ilyenkor, hogy a szorgosan dolgozó, a gyárban 11-kor kezdő értelmiségi-munkás ill. munkás-értelmiségi is odaérjen, miután hazament kiteregetni a mosott ruhát a padlásra) …

Na jó, most az egyszer még ez is belefér. Teljesen agyrém egy ilyen kései kezdés, úgyhogy kilenckor a Starbucks-ban kávézok az ásítozás ellen…

Az IMAX olyan, mint az ELTE valamelyik előadója, ahová a gimi alatt jártunk valamilyen szabadegyetemre és hallgattuk az okos embereket mindenféléről… az ülések magasan vannak egymás felett, a vászon pedig lelóg az első sor alá.

Balesetek elkerülésére az első sor és a vászon vizesárka közé egy diszkrét kovácsoltvas-jellegű korlátot helyeztek.

Essünk túl a terem kritikáján gyorsan

  • A képminőség jó (bár néha mintha szétesett volna a 3D).
  • A hangminőség gyenge közepes (ennél vannak jobbak még Budapesten is)
  • A székek kényelmetlenek és kicsik (gondolom, hogy minél több ember beférjen)
  • Az ár/érték arány elmegy.

Amit benéztem és nem hibáztatok senkit, hogy nem mit jelent az”OV” a film mellett – rutintalan mozibajáróként nem figyeltem, hogy ez bizony az “eredeti változat” jelző rövidítése, vagyis se szinkron, se felirat. Az ilyet a MOM Parkban szokták játszani a legjobb hangrendszeren, de nyilván az IMAX verziót sem érdemes (bonyolult?) szinkronizálni.

Szóval a székek mocskosul kényelmetlenek és kicsik egy normál mozihoz képest, a kép viszont jó. Viszont ha leül a sztori, az ember elkezdi a zsibbadó hátsójára gondolni…

A Star Wars Trek: Beyond hozza az előző két film szintjét, bár a második részen vagy bealudtam, vagy szinte alig emlékszem rá…

A történet egyszerű, a komplikáció, a megoldás mind-mind várható, sejthető.Hű bele a közepébe, semmi cicó. Az a néhány csavar a történetben kifejezetten bárgyú és felszínes. Ennek ellenére szinte egyáltalán nincsenek poénok, talán egyszer nevetett fel a közönség. A mozgatórugók is elég egyszerűek, némelyik már-már előre sejthető.

Sokkal inkább CGI-orgia, amit egyértelműen IMAX-ben kell nézni. A megvalósítás megfelelő szinvonalú. A 3D nem öncélú (bár egyszer volt egy pillanat az egyik jelenetben), a megvalósítás jó.

Ami talán említésre méltó, hogy egészen csinos földönkívülit csináltak a Kingsman pengelábú amazonját is alakító Sofia Boutella-ból, szerintem el kellene kérnie a maszkot a készítőktől, ha néha kedve támadna dögös femme fatale (alien)-ként végigmenni az utcán… (l. kiemelt kép)

Idris Elba minek? Gyakorlatilag szerintem bárki el tudta volna játszani ezt a szerepet. Lassan olyan lesz, mint az egyébként imádnivaló Gesztesi Károly, akit a kétezres évek minden magyar filmjében szerepeltettek… (és sokan ezért nem szeretik)

Összességében remek kis popcorn-mozi a Star Trek: Beyond, semmi több. Remek akciójelenetekkel, de semmi extra mondanivaló, erkölcsi tanulság, stb.

Feltéve, ha jól értettem, mert ugyebár annyira azért nem vagyok jó angolból, hogy erkölcsi tanulságokat is megértsek…

Az igazi kalandok eközben a Rákóczi úton zajlottak, semmi CGI, mire én arra jártam, csak három álldogáló rendőrt láttam (szerencsére).

És mire megyek haza? A MindigTV Extra átprogramozta a csatornákat, úgyhogy újra kellett a tévét is hangolnom… 😦