Zsivány Egyes digitálisan

Felkerült a netre a film egy hónappal a magyar dvd/bluray megjelenések előtt…nem titok, a tékából kölcsönözhető… Kivettük.

Szóval, többször megnézős lesz, az már látszik.

Az is látszik, hogy a filmből egy csomó dolog kimaradt nekem. Ilyen az, amikor egy ötévessel mész moziba, aki a film felénél elveszti az érdeklődését…

Viszont, továbbra is tartom a véleményem, hogy ez egyik legjobb SW-film. Egyértelműen jót tett a filmnek:

 • hogy nem engedték George Lucast a közelébe;
 • hogy nem engedték J.J. Abrams-t a közelébe;
 • hogy volt történet, amit meg kellett filmesíteni. A történet szála vezet valahová és a film végén véget is ér.

És ami külön pontot érdemel, hogy a pletykák szerint jót tett a Disney beavatkozása, ugyanis az alábbi súlyos baklövéseket nem követték el:

 • A végét újraforgatták és ahelyett, hogy
  • Vader egy kínzókamrában kínozza a lázadókat,
  • Krennic igazgató lelövi K2-SO-t,
  • Vader halálra fojtogatja Krennicet,
  • Jyn és Cassian “valahogy” kimenekülnek a bolygóról, mielőtt a szökőár elborítja őket, utat adva egy esetleges folytatásnak

szóval ezek helyett megcsinálták a legjobb befejezést, amit csak eddig SW-film kapott és ami kb. öt perccel a negyedik epizód előtt ér véget. Ahogy azt elvártuk. Lásd fent.

Lehet kritizálni a Disneyt a SW7 miatt változatlanul, de ezt most nagyon jól elkapták. És továbbra sem értem, minek nekik Han Solo spinoff, amikor órákig tudnám nézni, ahogy Darth Vader gonoszkodik és irtja a jókat. Nem azért, mert egy szadista állat vagyok (de azért), hanem azért, mert se nem mesefilmeket, se nem Lost-epizódokat nem kell készíteni Star Wars felirattal, hanem drámát. Olyan drámát, ahol komolyan lehet venni a gonosz főhőst, a jók pedig néha bizony csúnyán meghalnak.

A film zárójelenete, ahogy a “karrierje csúcsán” lévő gonosz vezér egyedül végigmegy a lázadókon, “agresszív tárgyalást” folytatva, arra nincs mit mondani. Libabőr.

A digitális változat hivatalosan pénteken érkezik, nálunk még egy hónap a DVD/Bluray.

(Kis színes: kivágtam a záró jelenetet, felraktam a Youtube-ra, két másodperc alatt törölték. 😉 )