dji Osmo Mobile 2 indahausz

Tudom, tiszta hülye vagyok, hogy ilyenekre költöm a pénzem… Ja, nem, nem azért vagyok tiszta hülye, hanem azért, hogy ezt nem egy hónappal korábban vettem meg!

Lehet, hogy azért, mert túlságosan el voltam foglalva az autóvásárlással meg azzal, hogy valahogy rákergessem a rádióra a telefonból szóló Spotify-folyamot… Mindegy, most úgy döntöttem, hogy beugrik a kosárba (miután ripityára tört a nyaralásunk második napján a jobb sorsra érdemes és több bevetésre predesztinált szelfibot)…

Szóval, a dji Osmo Mobile 2 az Osmo harmadik változata. Az első változat egyik olyan gimball volt, aminek saját kamerája volt. Kb. annyira lehetett sikeres és drága, mint a Sony külső objektíves kamerás cucca, amit arra szántak, hogy a mobilról irányítsuk a nagyobb tudású kamerát.

A második már jobbnak tűnt, hiszen a mobil kameráját használta, nem is rosszul. Igen ám, csak piszok drága volt. Igazi geek-gadget. Csak atom drága.

Végül idén tavasszal megjelent a harmadik.  Ezen számos upgrade történt, kicsit olcsóbbá vált az anyaghasználat, de alapvetően előrelépés az új modell, ráadásul a felébe kerül, mint az elődje.

Tegnap megérkezett a cucc. Az elsőre kiderült, hogy kell egy 2 amperes töltő, mert a meglévő USB-s töltőim olyan lassan töltik az akksiját, hogy az kevés lesz.

Mindegy, reggelre feltöltődött 86 százalékig, úgyhogy tesztelhetőnek nyilvánítottam a berendezést. Néhány videó átnézése után elkezdtem használni.

A gimballt ki kell egyensúlyozni, azt jól látszik, hogy az iPhone 8 Plus-nál nagyobb telefont nem tud a gimball rendesen megtartani.

Ezután mehet a jöhet!

Kipróbáltuk a közlekedési parkban a Pasaréti úton. Nem vagyok profi fotós, videós meg pláne, de az biztos, hogy nagyon szépen segíti a kamera mozgását, hogy ne legyen belőle rángatás.

Emlékszem, amikor anno 2011-ben megvettem a Sony A55-t, akkor rájöttem elég hamar, hogy nem lehet kézből rendes videókat csinálni egy DSLR-el. Nem véletlen, hogy a videókamerák ergonómiája teljesen más. Mára a fogyasztói piacon a mobilok vették át a kompakt készülékek piacát. És van hozzá gimball is.

Szóval, itt tartunk  most. A fenti videó az első próbálkozás. Az látszik, hogy a mozgásra ügyesen kell figyelni, gyakorolni kell.

Az is látszik, hogy a telefon akksija szinte teljesen kimerült a táblaparkos videózás közben, ami egy kicsit aggályos. A gimball még töltés közben is csatlakozni akar a telefonhoz.

És persze itt jön be az autós setup kérdése: a vezeték nélküli autós töltő (sem) tölti fel túlságosan a telefont. Így pedig eléggé figyelni kell a telefonra. Bár az is igaz, hogy gimballról lehet tölteni a telefont, de egyrészt éppen nem volt nálam kábel, másrészt a 8 Plus mellé nem fér oda a töltőkábel. Szóval ez azért nem egyszerű.

Ez a baj ezekkel a mobil eszközökkel, hogyha kimerülnek, akkor vége a programnak!

Viszont vannak jópofa extra funkciók. Például a panorámafotó:

Amit most nem próbáltam ki, az a timelapse, hyperlapse. Ehhez több idő kell. Majd erre is kerítek alkalmat. Ehhez mindenesetre beszereztem egy kis állványt, életem első Manfrotto állványát (jobb későn, mint soha).

Folytatása következik.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s