dji Osmo Mobile 2 indahausz

Tudom, tiszta hülye vagyok, hogy ilyenekre költöm a pénzem… Ja, nem, nem azért vagyok tiszta hülye, hanem azért, hogy ezt nem egy hónappal korábban vettem meg!

Lehet, hogy azért, mert túlságosan el voltam foglalva az autóvásárlással meg azzal, hogy valahogy rákergessem a rádióra a telefonból szóló Spotify-folyamot… Mindegy, most úgy döntöttem, hogy beugrik a kosárba (miután ripityára tört a nyaralásunk második napján a jobb sorsra érdemes és több bevetésre predesztinált szelfibot)…

Szóval, a dji Osmo Mobile 2 az Osmo harmadik változata. Az első változat egyik olyan gimball volt, aminek saját kamerája volt. Kb. annyira lehetett sikeres és drága, mint a Sony külső objektíves kamerás cucca, amit arra szántak, hogy a mobilról irányítsuk a nagyobb tudású kamerát.

A második már jobbnak tűnt, hiszen a mobil kameráját használta, nem is rosszul. Igen ám, csak piszok drága volt. Igazi geek-gadget. Csak atom drága.

Végül idén tavasszal megjelent a harmadik.  Ezen számos upgrade történt, kicsit olcsóbbá vált az anyaghasználat, de alapvetően előrelépés az új modell, ráadásul a felébe kerül, mint az elődje.

Tegnap megérkezett a cucc. Az elsőre kiderült, hogy kell egy 2 amperes töltő, mert a meglévő USB-s töltőim olyan lassan töltik az akksiját, hogy az kevés lesz.

Mindegy, reggelre feltöltődött 86 százalékig, úgyhogy tesztelhetőnek nyilvánítottam a berendezést. Néhány videó átnézése után elkezdtem használni.

A gimballt ki kell egyensúlyozni, azt jól látszik, hogy az iPhone 8 Plus-nál nagyobb telefont nem tud a gimball rendesen megtartani.

Ezután mehet a jöhet!

Kipróbáltuk a közlekedési parkban a Pasaréti úton. Nem vagyok profi fotós, videós meg pláne, de az biztos, hogy nagyon szépen segíti a kamera mozgását, hogy ne legyen belőle rángatás.

Emlékszem, amikor anno 2011-ben megvettem a Sony A55-t, akkor rájöttem elég hamar, hogy nem lehet kézből rendes videókat csinálni egy DSLR-el. Nem véletlen, hogy a videókamerák ergonómiája teljesen más. Mára a fogyasztói piacon a mobilok vették át a kompakt készülékek piacát. És van hozzá gimball is.

Szóval, itt tartunk  most. A fenti videó az első próbálkozás. Az látszik, hogy a mozgásra ügyesen kell figyelni, gyakorolni kell.

Az is látszik, hogy a telefon akksija szinte teljesen kimerült a táblaparkos videózás közben, ami egy kicsit aggályos. A gimball még töltés közben is csatlakozni akar a telefonhoz.

És persze itt jön be az autós setup kérdése: a vezeték nélküli autós töltő (sem) tölti fel túlságosan a telefont. Így pedig eléggé figyelni kell a telefonra. Bár az is igaz, hogy gimballról lehet tölteni a telefont, de egyrészt éppen nem volt nálam kábel, másrészt a 8 Plus mellé nem fér oda a töltőkábel. Szóval ez azért nem egyszerű.

Ez a baj ezekkel a mobil eszközökkel, hogyha kimerülnek, akkor vége a programnak!

Viszont vannak jópofa extra funkciók. Például a panorámafotó:

Amit most nem próbáltam ki, az a timelapse, hyperlapse. Ehhez több idő kell. Majd erre is kerítek alkalmat. Ehhez mindenesetre beszereztem egy kis állványt, életem első Manfrotto állványát (jobb későn, mint soha).

Folytatása következik.