Töltelékposzt: An-225 Varsóban

Másfél éves felújítás után újra szolgálatba állt a világ legnagyobb repülőgépe (jó, tudom, az Airbus A-380 nagyobb), nekiállt egészségügyi ellátmányt szállítani Kínából.

A repülőgép története a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, amikor a Szovjetunió úgy gondolta, túl tudja szárnyalni az amerikai űrsikló programot. Ez több szempontból is sikerült, elég ha csak a gigantikus Enyergija hordozórakétára, vagy a teljesen automatikus módban repülő járműre gondolunk, sajnos azonban beütött a gazdasági válság és a Szovjetunióval együtt a szovjet űrsikló-programot is elsöpörte.

Az akkorra elkészült, a korábbi csúcsmodell AN-124-es alapjaira épített AN-225 Mrija repülőgép is betárolásra került. Egyetlen példánya, amely az űrsiklót tudta a hátán, gyomrában pedig a nagyobb alkatrészeket (persze nem egyszerre) szállítani, szintén majdnem az enyészeté lett. Végül aztán mégiscsak feléledt és közel húsz éve szállít nehéz és nagy tárgyakat. Egyszer járt Budapesten, akkor a MOL megrendelésére Ománba szállítottak speciális teherjárműveket.

Szóval, Mrija újra akcióban van, a plafonig telepakolták maszkokkal, kesztyűkkel, védőruhákkal és egyebekkel, így sikerült 100 tonnányi árut belepakolni, jóval kevesebbet, mint a maximális terhelés, de dugig volt.

A világ legnagyobb repülőgépe először elment Tiencsinbe, ahol leszállt.

Minden pillanata izgalmas, ahogy oroszul beszélnek… És egyébként is, mikor jutnátok be ennek a gépnek a pilótafülkéjébe???

Ezután egy technikai megállót közbeiktatva Almaty-ban visszajött és leszállt Varsóban.

A képen látszik, ahogy autók parkolnak az út szélén, nem kis tömeg alakult ki a reptér szélén, ráadásul ritka jó időjük volt! Így nézett ki kívülről:

Ez pedig egy tévéközvetítés az érkezésről:

Aztán kipakoltak és távoztak…

Ha esetleg valaki ennél több és alaposabb információra vágyna, nézze meg az Aeropark videóját.