Töltelékposzt: An-225 Varsóban

Másfél éves felújítás után újra szolgálatba állt a világ legnagyobb repülőgépe (jó, tudom, az Airbus A-380 nagyobb), nekiállt egészségügyi ellátmányt szállítani Kínából.

A repülőgép története a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, amikor a Szovjetunió úgy gondolta, túl tudja szárnyalni az amerikai űrsikló programot. Ez több szempontból is sikerült, elég ha csak a gigantikus Enyergija hordozórakétára, vagy a teljesen automatikus módban repülő járműre gondolunk, sajnos azonban beütött a gazdasági válság és a Szovjetunióval együtt a szovjet űrsikló-programot is elsöpörte.

Az akkorra elkészült, a korábbi csúcsmodell AN-124-es alapjaira épített AN-225 Mrija repülőgép is betárolásra került. Egyetlen példánya, amely az űrsiklót tudta a hátán, gyomrában pedig a nagyobb alkatrészeket (persze nem egyszerre) szállítani, szintén majdnem az enyészeté lett. Végül aztán mégiscsak feléledt és közel húsz éve szállít nehéz és nagy tárgyakat. Egyszer járt Budapesten, akkor a MOL megrendelésére Ománba szállítottak speciális teherjárműveket.

Szóval, Mrija újra akcióban van, a plafonig telepakolták maszkokkal, kesztyűkkel, védőruhákkal és egyebekkel, így sikerült 100 tonnányi árut belepakolni, jóval kevesebbet, mint a maximális terhelés, de dugig volt.

A világ legnagyobb repülőgépe először elment Tiencsinbe, ahol leszállt.

Minden pillanata izgalmas, ahogy oroszul beszélnek… És egyébként is, mikor jutnátok be ennek a gépnek a pilótafülkéjébe???

Ezután egy technikai megállót közbeiktatva Almaty-ban visszajött és leszállt Varsóban.

A képen látszik, ahogy autók parkolnak az út szélén, nem kis tömeg alakult ki a reptér szélén, ráadásul ritka jó időjük volt! Így nézett ki kívülről:

Ez pedig egy tévéközvetítés az érkezésről:

Aztán kipakoltak és távoztak…

Ha esetleg valaki ennél több és alaposabb információra vágyna, nézze meg az Aeropark videóját.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.