Korlátozásnapló #23

Laptopok, heti nagy-bevásárlás, hosszú műszak.

Megjöttek a laptopok, az utcát éppen feltúrják, fekvőrendőröket (és talán zebrákat?) építenek, úgyhogy a szállító megállt a házzal szemben. Tucatjával sikerült fordulnom, fél egyre végeztem.

Utána ebéd és hozzákezdtem a kicsomagoláshoz, regisztrációhoz, stb. Huszat bevonalkódoztunk Misivel, tízet regisztráltam és elkezdtem telepíteni. Őszintén szólva, kicsit aggódok, mert e sorok írásakor, este tizenegy környékén még várakoznak a telepítendő programok, ami vagy azt jelenti, hogy kiakadtak a telepítőszerverek, vagy azt, hogy valami történt a masinákkal, mert egyiken sem települt még semmilyen szoftver…

Na mindegy, holnap megyünk, folytatjuk a vonalkódozást, aztán meglátjuk, hogy mi történik.

Ötig nyomtuk a gombot, utána kimentünk a Mamához (kijárási korlátozás, 4. paragrafus 2. bekezdés), aztán elmentem bevásárolni. Érdekes volt, hogy a solymári Auchanban gyakorlatilag nem volt pékáru. A többi rész nagyjából rendben volt, de a fertőtlenítős polc szokás szerint tök üres. Úgy tűnik, abból nem tudnak egyszerűen eleget beszerezni. Relatív sok maszk nélküli arcot láttam, szerintem jelen pillanatban egyértelműen a sötét bunkó szinonimája a maszk nélkül a boltban vásárló ufó.

Sikerült még az Aldiba is beesnem (egyértelműen ott veszem meg 279 forintért az almalevet, nem máshol 450+ forintért), mondjuk ott is üres volt a pékárús polc, ezen annyira nem lepődtem meg a zárás előtt 10 perccel. Mondjuk az érdekes volt, hogy még akkor is jöttek az emberek, amikor kifelé jöttem…

Ma bejelentette a kedves vezető, hogy Budapest és környéke (ez meg mit jelent?) kivételével enyhítésre kerül a kijárási korlátozás.

Fokozatosan és szigorú menetrend szerint megpróbáljuk újraindítani az életet Magyarországon, folytatta. Az idősek és a legfertőzöttebb területen élők feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani.

BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN MARAD A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS, VIDÉKEN AZONBAN ÚJ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKET VEZETNEK BE.

Az új szabályok szerint május 4-től

  • az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak.
  • Megnyithatnak az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei,
  • látogathatóak lesznek a szabadtéri strandok.
  • Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz betartani a másfél méteres távolságot és maszkot viselni, vagy valamilyen más módon eltakarni az arcunkat.
  • Az idősek védett vásárlási sávja (9-12) a továbbiakban megmarad, és Orbán külön is arra kérte az időseket, hogy csak kellő körültekintéssel hagyják el otthonaikat.

Orbán azt ígérte, a részleteket csütörtökön ismertetik.

A kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel, és kéthetente felülvizsgáljuk a hatályban lévő védelmi szabályokat

– tette hozzá, a végén pedig még megjegyezte, hogy pénteken a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, mert anyák napja lesz vasárnap.

Meglátjuk, ezt hogy fogják betartatni illetve hogy ez egészen pontosan mit jelent… Az biztos, hogy ötödikén nyit az IKEA, de az Auchanban lévő boltok is nyitnak hatodika körül és ezt még az előtt kiadták, hogy a bejelentés megtörtént. Szóval, így megy ez.