Légvonal-kihívás

Látszólag csend van, de eszeveszett módon megy a nyaralás dokumentálása. Úgyhogy kicsit offtopic a korábbi légvonalban készített fotókhoz addig is.

Ez a poszt itt várt a piszkozatok között és fogalmam sincs, mit akartam ide írni.

Hogyha a nyaralással kapcsolatos téma lehet, akkor csak a nyaralásunk második hetében teljesített Nagy-Kopasz túrára tudok gondolni, mert onnét elég messzire el lehetett látni…

Erről a túráról is elmondhatjuk, hogy 25 kilométerre lehetett ellátni a párás, szmogos nyári légkörben. Érdekes lenne egy ilyen túra télen. Egyértelműen érdekes lenne.

No mindegy, ha innen folytatjuk, akkor meg kell említeni a Nagy-Szénásra tett túránkat.  A Nagy-Szénással kapcsolatosan két dolgot érdemes megjegyezni.

Az egyik az az, hogy tisztán emlékszem arra, amikor amikor egy a Citadellából (vagy lehet, hogy a budai vár végéből) felnéztem a budai hegyek felé, akkor azt láttam, hogy egy hatalmas, egyre magasodó hegyek által határolt medence fut le a Dunáig. Ez egyébként nem nagy felfedezés, ez a Nagykovácsi felől érkező Ördögárok völgye nagyjából. Nagyjából erre gondolok:

Ennek a völgynek a végén található a Nagy-Szénás. Érdekes módon nem a Nagy-Kopasz, mert azt takarja a hegyvonulat, ami a fent említett medence bal oldalát alkotja.

A Nagy-Szénásról visszanézve pedig ezt látjuk:

A másik érdekesség, hogy a Nagy-Kopaszról nem sikerült megtalálnom az esztergomi Bazilikát. Ez azért furcsa, mert Dorog és Sturovo egyértelműen beazonosítható.

A Nagy-Szénásról is gondjaim voltak, végül a csúcsról egy kicsit elsétálva egyszer csak előbukkant egy hegyvonulat széle mellől a bazilika.

Zárjuk sorainkat egy másik képpel, a Galya-kilátóból sikerült lefotózni (őszintén szólva véletlenül) Salgót és Somoskőt. Annyira nem lehetett látni se szabad szemmel, se a kijelzőn, hogy egészen addig nem is tudtam, hogy lefotóztam, amíg otthon meg nem néztem.

Így sajnos lemaradt a Karancs és a tetejéről a kilátó. Viszont a háttérben talán a füleki lakótelep látható. De nem biztos.

Na mindegy, ennyit a látóhatárról!