Magunkra maradunk…

… vagy már maradtunk is, csak még nem vettük észre eléggé…

Pénteken reggel Orbán Viktor határozottan cáfolta az iskolabezárásokat. Kinek volt deja vu-ja?

Még viccelődött is rajta egy kicsit. Saját tapasztalatokról beszél, nem lepődtem meg.

“Ugye, ha bent vannak az iskolában, akkor valamifajta rendezett kontroll alatt vannak a diákok. Középiskolásokról beszélek. Ha nincsenek bent az iskolában, ismerve őket, meg visszaemlékezve a saját fiatalkorunkra, az nem azt jelenti, hogy otthon fognak maradni. Tehát azt kell mérlegelnünk, hogy az iskolában kontroll alatt tanulás jelent-e nagyobb járványügyi kockázatot, vagy pedig az, hogyha azt mondjuk, hogy ne is jöjjenek be, és akkor lesz, ami lesz. Még egyszer mondom: a biológia működik, és ilyenkor ebben az életkorban az ember megy.”

A WHO is ezt ajánlja.

Nos, a WHO-nak nem ez lenne az első baklövése.

De nem ezért vesztünk el. Előtte szerdán a főpolgármester bejelentette, hogy ezesetben rendelni fognak antigén-teszteket és tesztelni fogják a tanárokat és a szociális dolgozókat.

Ekkor a KLIK jelezte a tanároknak, hogy nem mehetnek tesztelni, mert tilos.

Utána szombaton (!) előkerült a nemzet tisztifőorvosa, hogy a gyorstesztek szarok. Azok az antigén tesztek, amit a mentősök is használnak. Pedig nem azok. Vagy ha mégis, akkor egy radikális ellenzéki párt máris fogalmazhatná a feljelentést ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt, nem?

Vasárnap már tele van a propaganda, hogy Karácsony dilettáns, stb.

Azt gondolom, hogy minimum másodszor derült ki, hogy a tisztifőorvos politikai nyomásra bármilyen aljasságra képes, meghazudtolva a saját rendszerét is.

(Emlékszünk az elsőre, amikor levonult a déli határhoz a kiskosztümben és a tízméteres drótkerítés árnyékában képes volt azt mondani, hogy az itt áthaladó migránsok okozzák a járványt az országban. Másnap életbe lépett a nevetséges határzár.)

Ez pedig azt jelenti, hogy megbízhatatlan. Nem számíthatunk rá. Egy ilyen válsághelyzetben a bizalom a legfontosabb, az első. Ha a bizalom szertefoszlik, akkor nagyon nagy a baj. Persze ilyenkor illik mindenkinek türelmesebbnek és még inkább jogkövetőnek lenni, de az, hogy a járvány elleni szakmai szervezet vezetője összevissza hazudozzon, az nagyon rombolja a bizalmat.

Ezért gondolom úgy, hogy magunkra maradtunk.

Ennek egyébként nyilvánvalóan vannak jelei, a tesztelési kapacitások fejlesztésének elmulasztása (amely nyilvánvalóan megakadályozza az ingyenesség lehetőségét) okozza, hogy az emberek privát szolgáltatóknál kénytelenek az egészségük ügyében tenni bármit. Ez már régen nem működik.

Itt tartunk.