Vettem egy drónt.

Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály;

Nem egyszerű történet, de próbálom összefoglalni.

Szóval, már régóta szemezgettem azzal, hogy a fotós-videós hobbimat (értsd: csak viszi a pénzt, nem hozza) felturbózzam egy olyan eszközzel, ami egy különleges látásmódot segít.

Nem tudom, hogy melyik youtuber mondta (bocs, de nem keresem meg), Matti Haapoja vagy Peter McKinnon, hogy ha különlegessé akarod tenni a videóidat, a fényképeidet, akkor emelkedj fel a táj fölé. Végülis mindegy, hogy egy lufival, egy drónnal, egy hőlégballonnal, repülőgéppel, esetleg siklóernyővel vagy bármi hasonlóval, csak emelkedj fel, mint egy madár és örökítsd meg a látványt.

Erre persze legolcsóbb lehetőség a drónozás, régóta követtem Magyarósi Csaba szoros együttműködését a DJI-val, úgyhogy nagyon lelkes lettem, amikor megjelent a Mavic Mini. Igenám, de sajnos sok rosszat mondtak róla (gyenge rádiójel, 4K videó hiánya, stb.), úgyhogy elment tőle a kedvem. Nyálcsorgatva néztem a pilisszentkereszti romoknál a drónos srácot, mert már akkor is tudtam, hogy ott is a madártávlat lett volna a látványos perspektíva.

Aztán jött az ősz és jött a dróntörvény, amitől az akkor létező drónos társadalom nagy része kiborult. Az EU-s keretrendszert sikerült olyan ügyesen magyaroschítani, hogy a tényleg csak kedvtelésből, rekreációs, hobbi, stb. céllal drónozókat eltántorította az addigi hobbijától. Ez persze nem véletlen, mert bár nem ez volt a cél, a szabályozás célja elsodorta az egész iparágat.

Akik követik a politikát, emlékezhetnek rá, hogy 2016 környékén két videó is készült a miniszterelnök rokonainak hatvanpusztai britokán folyó építkezésről. Ennek lett az egyenes következménye, hogy drónozás olyan liberális internacionalista devianciává lett címkézve, hogy a készülő dróntörvény a jogász-kormány olyan módon készítette el, amely ugyan nem mond ellent az irányadó EU-kereteknek, de mégis olyan módon korlátozza a drónreptetést, hogy az embernek a kedve is elmegy tőle.

Vagy… marad az illegalitás. Hiszen, ahogy a miniszterelnök is megmondta, a “magyar ember megoldja okosba”. Mint amikor valaki több százezer forintért vesz egy gamer pc-t, de nem vesz rá se operációs rendszert, se más szoftvert…

Van, aki inkább szerez magának hatvanezer forintért védettségi igazolványt, ahelyett, hogy beoltaná magát… de persze le is bukik…

Jó ez a párhuzam, hiszen a PC-nél is úgy van, mint bármi másnál, hogy vagy egy vékony rétege a felhasználóknak, akik becsületesek és belekalkulálják a költségeket. De ez tényleg vékony réteg.

Aztán vannak a professzionális felhasználók, akik nem tehetik meg, hogy illegálisan használják eszközeiket. Igaz, hogy ők ezeket a költségeiket be tudják építeni a bevételeikbe…

Na, én vagyok a legális balek. Aki betartja a törvényeket, fizet a szoftverekért, az autószerelőnek, beoltatja magát… És vesz egy drónt és legalizálja.

Erről azonban később egy másik posztban írnék.

Szóval, sokáig gátolt ez a rengeteg új szabály, bonyolult hatósági ügyintézés, mert nem szeretek a hatóságokkal találkozni se, kerülöm őket nagy ívben ha lehet. Persze van, amikor nem lehet.

Végül aztán addig-addig taktikáztam, hogy úgy döntöttem, hogy nem érdekel ez a sok bürokratikus akadály, igenis akarok szép légifelvételeket csinálni, már a nyaralásunkon, úgyhogy kihasználtam a DJIARS akcióját és vettem egy DJI Mavic Mini 2-t.

Maga a vásárlás egyébként jól sikerült, aztán otthon ültem a drónocskával és néztem kifelé a fejemből, hogy na akkor most hogyan tovább!?

Őszintén szólva, a drónvásárlást az autóvásárláshoz hasonlítanám, mert ugyanúgy kell regisztrálni (csak sokkal tovább tart), a tulajdonost is (ez is tovább tart), el kell végezni egy tanfolyamot, vizsgázni kell, biztosítást kell kötni… Szóval, olyan ez, csak valahogy nincs meg a kultúrája. Én például szívesen vettem volna, hogyha a drón mellé egy rövid tájékoztatót kaptam volna, hogy amíg a felsorolt dolgok nincsenek meg, addig nem lehet reptetni.

Persze az autóval is így van az ember, nem közlekedik vele biztosítás és rendszám nélkül, de nem is lehetséges, míg a drónnál nincs ilyen, veszek a boltban egy dobozt, aztán rám van bízva, az én felelősségem.

Neki is álltam az üzembehelyezésnek, a tanfolyamnak és a regisztrációnak egyszerre, úgyhogy mostanra már van biztosításom, vizsgám. Igazából már csak a regisztrációra várok, és utána már fel is szállhatok.

Azt hallottam, hogy a regisztrációt Magyarországon egyetlen ember csinálja, ami elég szűk keresztmetszet, főleg, ha elmegy szabadságra vagy esetleg lebetegedik, szóval csak reménykedni tudok, hogy hamarosan megérkezik a regisztráció. Addig is magamnál tartom a regisztrációs levél másolatát, azzal igazolva, hogy a folyamatot elindítottam. Szerintem, mivel csak regisztrációról van szó, ezért igazából nincs jelentősége, hogy megvan-e a papír, ha beadtam, onnantól mehet a buli, de ez az én józan paraszti ésszel adott jogi szakvéleményem.

A regisztráció folyamata azért is ér meg egy külön misét (bejegyzést), mert rendszerben gondolkodóként lenne egy egészen egyszerű javaslatom, hogy hogyan lehetne a regisztráció és a reptetés rendkívül bonyolult folyamatát egyszerűbbé tenni – ha lenne ilyen akarat.

Nyilván nincsen erre akarat, hiszen a szabályozás célja, hogy senki se repkedjen a kocsijából éppen aranyrudakat kipakoló oligarcha feje felett fényes nappal. Más kérdés, hogy úgyis minden kiderül, ezért nem érdemes a hobbista drónozókat büntetni.

Szóval, hamarosan legális drónfelvételekkel fogjuk felturbózni Misi videóit, de azért addig ne álljatok fél lábon.