Elindult a Quake Live

A napokban elindult az id Software legújabb játéka, a Quake Live. Az ingyenes, online és böngészőben (akár fullscreenben is persze) játszható játék a Quake III grafikájára és hangulatára épít. A játékmódok is azonosak, CTF, TDM, FFA. A játékba regisztrálás után lehet belépni, egészen pontosan be lehet állni a sor végére, elkerülendő a szerverek túlterhelését. Gondolom (remélem) ez az időszak arra is jó, hogy felmérjék a résztvevők, érdeklődők várható számát és annak megfelelő infrastruktúrát hozzanak létre. Mintegy két órás böngészgetés után egyszercsak megvillan a Firefox és lehet menni. Ravasz, hogy le kell tölteni egy plugint, miután visszakerül az ember a sor végére, de ezt eszpee segítségével át lehet hidalni, ide kattintva a plugin közvetlenül letölthető. Az első egy tréning és szintfelmérés, egy bot ellen kell harcolni, mocskosul kemény ellenfél.

Utána már be is lehet lépni a tetszőleges játékokba, ahol már várnak az ellenfelek…

A játékélmény tökéletes.Még az én szolidnak mondható konfigomon is jó a képminőség, minden nagyon korrekt. Amivel baj van, az talán én vagyok. Lassú vagyok. A játékosok olyan tempóban körbeszaladnak és lekaszabolnak, hogy egészen szokatlanul rossz statisztikát sikerült összehozni, magam is meglepődtem. Szegény egerem, az egyébként jól muzsikáló MX610 bánta a dolgot, mert eszméletlen módon ütöttem-vágtam. Egyszer majdnem nekivágtam a falnak, de aztán lenyugodtam. Alighanem kell egy olcsó egeret erre a célra beizzítanom… Olyan tengeribetegségről, amiről többen beszámoltak, nem tudok nyilatkozni, lehet, hogy az ablakban játszástól kapták.

A konklúzió? Nem tudom. Nem rossz, de ha ennyire elkalapálnak az ellenfelek, akkor ez nem fog nekem tetszeni… Az is lehet, hogy a gépigénye magasabb a játéknak, akkor szintén nem sokat fogok játszani vele…  Amúgy ötletes, hangulatos játék, ami az Urban Terrorhoz hasonlóan bebizonyíthatja, hogy játékosok többségének egyrészt nincs olyan hardvere, ami egy Crysis szintű játékot futtatni tudna, másrészt a többséget sokkal inkább a hangulat ragadja magával, nem az, hogy hány trillió polygonból rakja össze az ellenfél fegyverének torkolattüzét.

Ez persze rossz hír a hardvergyártóknak, mert senki sem fogja lecserélni a GPU-ját a következő GeForce-ra, viszont jó hír nekünk, mert ingyen élvezhetjük a jobbnál jobb játékokat.

Tudja valaki, minek a rövidítése az MMORPG?