Fotóséta: ami a "zsámbéki" hazajáróból kimaradt

Eddig összesen háromszor jártam Zsámbékon, ezt a mostanit is beleszámítva, először egy gimnáziumi bringatúra keretében, aztán egy másik bringatúra keretében (ez volt egyébként a leghosszabb privát bringatúránk, talán mintha egyszer mentünk volna egy hosszabbat, de ez volt az emlékezetesen nagy zsámbéki bringatúra), harmadszor pedig most, a Hazajáró rovattal történő együttműködés keretében.

Zsámbék elég egyszerűen megközelíthető Budapest felől több irányból is, kinek mi a szimpatikus.

A romtemplom látványa uralja a várost, szinte mindenhonnan látható.A templom pontos építészeti meghatározása a következő: Kéttornyos, keresztház nélküli, bazilikális alaprajzi elrendezésű, háromhajós és háromszentélyes, kegyúri karzattal kialakított templom. Minden szónak fontos jelentése van, érdemes az értelmét elemezgetve végigolvasni újra és újra!

A  kérdés, ami felmerül, hogy miért rom!?

Az 1220 és 1234 között épült premontrei bazilikát, amely 1475-ben a pálos-rend kezelésébe került, az 1763. június 28-án bekövetkezett nagy komáromi földrengés döntötte romba. Ekkor a templomot elhagyták, a helyiek új templomot építettek a falu közepén. A leomlott templom köveit a falubeliek elhordták és beépítették a házaikba. A kőtárban több kő mellett ott van, hogy hol találták meg, ki adta vissza, stb.

Az előző látogatások óta sokat fejlődött a romtemplom környéke, maga a rom nem, hiszen azt az 1920-as években gyk. végérvényesen konzerválták (nyilván mindig lesz rajta munka, hiszen az idő vasfoga közvetlenül belevájja a fogát).

Viszont szépen ápolt gyepen lehet körbejárni a templomromot, közel lehet menni hozzá egészen, úgyhogy nem semmi érzés. Olyan, mintha egy időutazást tenne az ember, ahogy bemehet az ajtón, ami nem vezet a templomba, ahogy vegigsétálhat az oszlopok között, amik nem tartanak tetőt… Egészen különleges érzés.

Csak ajánlani tudom mindenkinek a rom megtekintését, nagyon nagy élmény!

Zsámbéki romtemplom:

http://www.romtemplom.hu/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Zs%C3%A1mb%C3%A9ki_templom_%C3%A9s_kolostorrom