Hétvégén irány Kecsó!

Javában folyik a szellemi ráhangolódás a hétvégét uraló programra, a kecskeméti repülőnapra.

Tegnapelőtt néhány youtube videóval indítottam az “airshow crash” keresés eredményeként, aztán tegnap a magyar légierő néhány korábbi emlékezetes pillanatát néztem végig, Vári Gyula 2001-es fairfordi bemutatójától a pápai MIG-21-esek 2000-es kivonásáig.

(Ehhez kapcsolódó hír, hogy a MIG-29-esek hivatalosan a mostani repülőnapon fognak repülni. Lehet, hogy még egyszer-kétszer elemelik őket, de ez lesz a búcsúja az orosz vasmadaraknak a magyar légierőben… Majdnem napra pontosan 10 évvel a MIG-21-esek kivonása után, egy újabb jelentős mérföldkövéhez ér a magyar Légierő.

Elkezdtek az információk is csepegni, a repülőnap fő kapcsolattartó oldala a Facebook-on található (meg az iwiwen, de az engem nem érdekel), úgyhogy ott lehet fellelni a megközelítéssel, a programmal kapcsolatos információkat (bár utóbbi ma reggel befutott emailen is).

Érkeznek a repülőgépek is, a törökök, az olaszok és az izraeliek már itt vannak, utóbbiak érkezését mutatja KGYST alábbi fotója az Indafotóról, amely történelmi pillanatot örökít meg, most szállt le először Magyarországon izraeli vadászrepülőgép.

Jelenlegi, péntek reggeli állás szerint vasárnap fogunk menni a repülőnapra, bár tartok tőle, hogy mindenki akkor akar majd menni, de mindegy. Szombatra esős, zárt felhős időt mondanak, aminél szinte lehetetlen az én felszerelésemmel értékelhető fotókat készíteni gyorsan mozgó sugárhajtású repülőgépekről.

Szombaton marad az online közvetítés, legalább nagyjából képben leszek, hogy mire érdemes odafigyelni és mire érdemes számítani…