Első (és alighanem utolsó) Blackberry frissítésem…

Hát, ebbe szépen belefutottam! Majdhogynem kerestem magamnak a bajt!

A hónapokkal ezelőtt vásárolt hat darab Blackberry Bold 9000 közül már mindegyik megjárta a szervizt. Rendkívül rossz tapasztalataink vannak velük. Elképesztően otromba, béna készülékek, egy golyós-dezodortól lopott kurzormozgató eszközzel, ami bekoszolódik, beragad, kiesik. Eszméletlen.

És nem is működik jól. A rajta lévő firmware alapból egy hulladék volt. Elméletileg van mód a frissítésre, ennek voltam ma – igaz önként – elszenvedő alanya. Nem semmi sztori.

Először is ott kezdődik a gond, hogy a vállalati aktiválással “kezelt” Blackberry-t elvileg a hálózati adminisztrátor tudná csak frissíteni, ő azonban nem foglalkozik ilyen apró-cseprő dolgokkal (sem). Igazából, azt sem tudjuk, kiről van szó, hogy tisztességesen bemártsuk a főnökénél, úgyhogy ebből a zsákutcából kihátrálva másik megoldást kell találni.

Ekkor következhet a készülék törlése, ami elég egyszerű dolog. Ezután elvileg a keretprogram a Desktop Manager, vagy a weboldalról futtatott frissítő alkalmazás hajlandó frissíteni. Ki is írja, hogy bizony van vagy három újabb verzió annál, ami a készüléken van, aztán némi noszogatás után nekiáll letölteni.

Kiírja, hogy 606 modult kell letölteni. Lassan elkezd számolni, 1, …, …. 2, …, … …. …. 3 . Három óra után kiakad 179-nél és megáll a tudomány.

OK, biztos a céges háló az oka, fussunk neki egy csupasz gépen egy ADSL-vonalon.  A letöltött legutolsó Desktop Manager frissíti az Application Loadert, úgyhogy a telepítés is eltart egy darabig. Aztán elakad valahol 270 modul környékén. Még kicsit ugrálgat ide-oda a számláló, aztán végleg lerobban.

Képünk csak illusztráció - egy OS nélküli BB Bold 9000

Nem tudom, mit mondjak, de semmi jót nem tudok mondani a Blackberry-re. Ez a frissítési módszer használhatatlan. Kétségbeejtően nem működik.

És őszintén szólva nem tudom mit mondjak a T-Mobile szervizre sem, akiknél már mindegyik készülék járt, de csak az utolsónak frissítették a firmware-t. És csodálkoznak, hogy aki csak teheti menekül a Blackberry platformról? Hangsúlyozom, aki megteheti, mert sajnos nem mindenki teheti meg…

Másrészt, megnézném, mi lenne mondjuk az Apple-vel, ha a megadott időpontban nem állna rendelkezésre a többmillió iPhone-tulajdonos számára a letölthető firmware-frissítés! Botrányt emlegetnének!

Akik így tennének, alighanem még nem láttak Blackberry-frissítést, ami egy poén nélküli vicc…

Ja, miután kétszer elhasalt az 5.0-s OS-re frissítés, otthagytam a gépet a legmagasabb 4.0-s verzió frissítésével, az csak 394 modulból áll. Ajánlom neki, hogy reggelre megcsinálja, különben nagy szarban van!