Ipari katasztrófa Ajka közelében

Döbbenten néztem a fényképeket és amatőr videókat, amelyeket Kolontárról és Devecserről közvetítettek tegnap este.

A Kolontár közelében lévő, az ajkai timföldgyárhoz tartozó vörösiszap-tározó gátja átszakadt, több méteres árhullámmal árasztva el a közeli településeket. Az árhullám elérte Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Apácatornát és Kisberzsenyt. Néhol két méter magasan hömpölyögve. Az átszakadt gáton kb. egymillió köbméter víz és vörösiszap ömlött szét, elborítva 200 négyzetkilométert. Szerencsére a tározóban lévő vörösiszap nagy része a helyén maradt.

A fenti kép hihetetlen arányait illusztrálja az előtérben dolgozó, egyébként nem kicsi földmunkagépek aránya a gáthoz képest. A képen jól látszik továbbá a tározóban maradt sűrű vörösiszap. Fotó: MTI – Varga György

A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke. Az alumíniumgyártáshoz használt bauxitot porrá őrlik, majd magas hőmérsékleten és nyomáson erős lúggal (nátrium-hidroxiddal, más néven marónátron vagy nátronlúg) reagáltatják. A bauxitból így kioldódnak az alumíniumvegyületek, amelyekből alumínium-oxidot, azaz timföldet készítenek. Az aluminátlúgot ülepítéssel és szűréssel szétválasztják a fel nem oldott, nagy vastartalmú maradéktól, a vörösiszaptól. Egy tonna timföld előállításakor 1,5-2 tonna vörösiszap keletkezik. A vörösiszapot alaposan átmossák, és igyekeznek visszanyerni belőle a lúg jelentős részét, amelyet a folyamatban újra felhasználnak. A vörösiszapban lévő szilárd anyag azonban így is erősen lúgos állapotban kerülhet a tározókba.

Elsodort minden útjába eső tárgyat, és mindent vörösre festett. A folyót 11-es pH értékűre változtatta, amely azt jelenti, hogy gyakorlatilag az állati élet kipusztult belőle. A folyam a Rábán keresztül a Duna felé tart. A környezetvédelmi hatóságok megpróbálják semlegesíteni, hogy a Rába torkolatáig legalább a szennyezés lúgos kémhatása szűnjön meg.

A kiömlött mintegy egymillió liter vízben feloldódott vörös iszap vörösre festett mindent, amihez hozzáért, így jól látszik, hogy hol kell eltakarítani, hiszen ha a benne lévő nehézfémeket a szél a levegőbe sodorja és az emberek belélegzik, akkor nagyon komoly mérgezésben fognak szenvedni.

A vörösiszap összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott anyagok határozzák meg. Az ajkai vörösiszap 40-45 százalék vas-oxidot tartalmaz, emellett egyéb fémvegyületeket  is: 10-15 százalék alumínium-oxidot, 10-15 százalék szilícium-dioxidot, 6-10 százalék kalcium-oxidot, 4-5 százalék titándioxidot és 5-6 százalék kötött nátront. Ezek nem ártalmas anyagok. Ugyan emellett lehetnek benne toxikus fémek (például ólom vagy cink is), de ezek talajba jutó koncentrációja a határértékek alatt van. A vörösiszap tehát nem fémtartalma, hanem leginkább erős lúgos kémhatása miatt lehet veszélyes.

Egészen nyugodtan kijelenthetjük, Magyarország legnagyobb környezeti katasztrófáját szenvedte el saját területén. (A korábbi tiszai cián-szennyezés forrása ugyebár külföldön volt.) A károk nagysága minden elképzelést meghalad. A helyreállítás és a mentesítés is döbbenetes mértékű lehet.

A vörösiszap lúgos, maró hatású. Az emberek, akik nem tudtak elmenekülni az áradat elől, égési sérüléseket szenvedtek a folyamtól. Eddig négy halottat találtak, egy autó sofőrjét, aki a hídnál fordult bele autójával az áradatba, és ott fulladt meg, illetve három idősebb ember, akiket az áradat elragadt és ott lelték halálukat.

Meg kell keresni a felelősöket és felelniük kell ezért az elképesztő kárért! Tudatosítani kell ezeknek a veszélyes üzemeknek a tulajdonosaival, vezetőivel, hogy elképesztő felelősséggel járnak ezek a tevékenységek. Nem mehet a környezet rovására a haszon maximalizálása. Megrendülten állok ezen döbbenet kár előtt, azt gondolom, ezért felelnie kell a felelősöknek, akárkik is azok!

Elképesztő, hogy megtörténhetett ez! Elgondolni is borzasztó, hogy vajon hány ilyen privatizált ipari vállalatnak álcázott időzített bomba ketyeg ebben az országban, ahol a hatóság szemmel láthatóan alkalmatlan az ellenőrző feladatainak ellátására (ne feledjük, alig néhány napja/hete ellenőrizte az üzemet a környezetvédelmi hatóság).

Források:

Index percről-percre:
http://index.hu/belfold/2010/10/04/iszapomles_veszprem_megyeben/

Index.hu vörösiszap infók:
http://index.hu/belfold/2010/10/05/vorosiszap/

HVG Nagyítás képriport a helyszínről:
http://hvg.hu/nagyitas/20101004_devecser_nagyitas_fotogaleria