Elhunyt Steve Jobs

56 éves korában elhunyt Steve Jobs, az Apple Inc. egyik alapítója, korábbi elnök-vezérigazgatója.

Súlyos betegségével évek óta küzdött, volt idő, mikor úgy tűnt, legyűrte, de úgy tűnik, végül mégis elragadta a rák. “Senki sem akar meghalni, még azok sem, akik a tudják, hogy a mennybe kerülnek. A halál a végzet, melyben mindannyian osztozunk. Soha senki sem menekült el előle.” – mondta 2005-ös beszédében. Akkor úgy tűnt, sikerült meggyógyulnia, bízott benne, hogy néhány évtizedig még nem kell szembenéznie a halállal.

Steve Jobs emblematikus figurája volt a mai IT iparnak, hiszen a cége által gyártott termékek megváltoztatták az egész iparágat. Új nézőpontokat mutatott meg, amelyet sokan követtek, ha tudtak. Egy újfajta stílust képviselt cégvezetési stílusában. Miközben vasszigorral fogta a munkatársait, szinte az őrületbe kergetve, olyan módon személyessé tette a róla és cégéről alkotott képet, hogy tessék – most én is nekrológot írok.

Nem vagyok jó nekrológ-író, úgyhogy most nem fogok hosszasan ezekről a termékekről beszélni. Azt azonban leszögezhetjük, a modern informatika sokat köszönhet Steve Jobsnak. Halála légüres teret okoz, amelyet nehéz lesz hasonló nagyságú személlyel kitölteni.

“A halál a legnagyobb találmány, eltakarítja a régit, hogy a helyére új kerüljön. … Az élet korlátozott ideig tart, úgyhogy ne vesztegessétek arra, hogy egy másik ember életét élitek.”

Halálával nagy veszteség érte családját, barátait, az Apple-t, valamennyi innovatív, nyitott embert a világban, akárcsak a legtöbb Apple felhasználót, akik az ő elméjéből kipattant ötlet alapján készült terméket használják.

Egy idézettel búcsúzok tőle, amelyet ő is idézett a Stanford friss diplomásainak 2005-ben tartott beszédében a Whole World Catalog című, hetvenes években megjelent enciklopédiából:

“Stay hungry, stay foolish” –  Maradj éhes, maradj őrült.

Nyugodj békében, Steve.