iPhone5 tapasztalatok

Nos, mivel az iPhone5 beszerzése nem volt akkora impulzus-vásárlás, mint az iPhone4-é, ezért nem egy lelkes blogbejegyzés következik. Ez nem jelenti azt, hogy  az iPhone kevésbé lett nagy durranás az elmúlt két évben, vagy kevésbé lelkesednék érte. Sokkal inkább azt jelenti, hogy az elmúlt két évben sokkal kevesebb technikai áttörést szokhattunk meg az Apple-től iPhone téren, márha egy készülék kétszeres újratervezése nem tükröz elszántságot és profizmust.

Szóval, néhány hét használat után lássuk, milyen élmények értek az iPhone5 használata során.

Az első pillanatban azt gondolatam: “Könnyű.” Persze ez nem volt nagy meglepetés, hiszen láttam már iPhone5-t, a szeptemberi megjelenés óta láttam már ilyen készüléket és fogtam is a kezemben.

A kidolgozás minősége fantasztikus. Akik nem fogtak ilyet, és nem szemlélték meg jobban, azok alighanem el sem tudják képzelni a precizitás fokát. Fogtam a kezemben mostanában Samsung Galaxy S3-t vagy Blackberry Bold 9790-t, és meg kell mondanom, hogy egyik esetében sem éreztem azt a minőséget, amivel elégedett lennék. Persze ennek az áldozatává válik a bővíthetőség, meg az akkucsere, de négy évnyi iPhone-használat után azt kell mondanom, ezek nélkül elvagyok.

A törékeny külső azonban egyértelművé teszi, hogy valamilyen védőfelszerelés kell a készüléknek, mert az alumínium ház nem elég tartós, a netes fórumok szerint szépen karcolódik. Ráadásul az iPhone4 összekarcolt objektívje (még akkor is, ha nem zavar be a fotózásba és ha állítólag ezt a hibát javították) szintén erre mutat, úgyhogy gyorsan be is szereztem egy nem túl nagy és feltűnő tokot, ami védi a készülék hátulját, beleértve az objektívet is.

Szoftverújdonságok. Az újdonságok egy része jött az iOS6-tal, úgyhogy csak azok az újdonságok igazi újdonságok, amelyek nem voltak elérhetőek a korábbi hardverre. Itt jegyezném meg, hogy az iPhone5 birtokba vétele szoftveroldalról példás volt. Az iPhone4-n frissen elkészített, a felhőbe töltött mentésről az iPhone5 elkezdte a visszaállítást. Az alkalmazások letöltése persze eltartott egy ideig, meg be kellett írni néhányszor néhány jelszót, de utána minden ugyanott folytatódott, ahol abbamaradt. Ennél fájdalommentesebb átállást elképzelni sem tudok, le a kalappal!

A Sirihez nem tudok hozzáfűzni túl sokat, nem aktiváltam, nem tudok annyira angolul, hogy a telefonnal beszélgessek.

A navigáció egyértelműen jobb, ami talán annak is köszönhető, hogy nemcsak a GPS, de Glonassz holdak is használatban vannak. A Waze jól működik rajta (még ha a UI nem is teljesen optimalizált iPhone5-re), ami arra utal, hogy az iPhone4 belefáradt már a vételbe, de ez sem teljesen igaz, mert deaktivált SIM-kártyával hibátlanul működött.

A nagy kijelző jobb, a grafika hibátlan. Lehet ragozni, hogy mennyire elavult vagy megfáradt az iOS UI, de hibátlanul teszi a dolgát. Érdekes volt látni, hogy a legtöbb android-telefonos kollégám valamilyen widgettel vagy grafikai effekttel próbált elkápráztatni. De nem sikerült nekik.

Ha esetleg az iOS7 kap egy komolyabb ráncfelvarrást, az csak használni fog neki és a hardver elbírja majd.

A fényképezőgép minősége megfelelőnek tűnik, álljon itt egy példa az előző készülékkel készült fényképpel kezdve:

 

Az alábbi kép pedig az iPhone5-tel készült, ugyanakkor, ugyanolyan fényviszonyok között:

Az akksi ugyanúgy kevés ehhez a hardverhez, továbbra is kitartok a véleményem mellett, hogy egy nagyobb akksival kiegyeztem volna a mérettel szemben.

Egy kis negatívum, ami így a végére jutott eszembe. Amikor beszél a másik fél a telefonon, akkor az eleje és a vége néha el szokott tűnni. Amikor pedig én beszélek, akkor teljes csendet “hallok”, vagyis olyan, mintha nem lenne senki a túloldalon. Ha pedig a másik fél halkan kezd beszélni, akkor nem éled fel a csend elég gyorsan. Ezt sikerült egy másik iPhone5-ön is reprodukálni, de az is lehet, hogy a munkahelyemen lévő mobil-cella rakoncátlankodik (ami egyébként szinte biztos), mindenesetre ezen lehetne javítani egy kicsit. Vagy kell egyet krákogni minden szóváltás előtt… 😦

A fülhallgató jónak tűnik, de az, hogy a mikrofonja minden zajt felszed a telefonhoz képest, szintén egy érdekes anomália. De jól szól, egy szériafelszereléstől elvárható szinten.

Az idő rövidsége miatt ennél behatóbban nem volt időm tanulmányozni egyelőre az új iPhone-t, de a lényeg, hogy minden működik rajta példásan (kivéve a túl jó zajszűrést) .

Amit nem értek, az az új csatlakozó. Nem értem, hogy miért kellett ez a Lightning dugasz. Valószínűleg vége lett volna a világnak (de nem dec. 21-én), ha szépen beállnak a micro USB táborba!  Hogy miért kellett ez az egyébként remek csatlakozó, nem tudom megérteni. Az Apple termékek fogyasztói az elmúlt 11 évben annyira ráálltak a 30 tűs csatlakozóra, hogy biztosan sokan szívják a fogukat a 8500 forintos adapter hírének hallatán, amelyből akár többet is be kellene szerezni.

Én is szívtam a fogam, mert a kocsiban lévő FM-transzmitteres töltőhöz kellett egy ilyen adaptert venni, ráadásul a fekete kábelekhez csak fehér adapter kapható, ami szintén agyrém, ha már ennyibe kerül.

Szóval, ha netalán azt is szeretném, hogy csak egy kábel kelljen a Blackberry meg az iPhone töltéséhez, akkor vehetnék egy másik adaptert is, de ez nem ér ennyit.

Nem értem ezt az adapter-váltást, meg hogy miért nem adnak minden új csatlakozós készülékhez egy adaptert (amilyet a vevő kér)… Ehelyett minden régi vevővel vásároltatják az adaptereket. No mindegy.

Végezetül essék még szó a rendelés folyamatáról.

A karácsony előtti kapkodásban kiderült, hogy nincs fekete 32 gigás modell és nem is nagyon lesz, úgyhogy fehéret rendeltem. A másik dolog, hogy nem szerepel a honlapon, hogy a T-Mobile a készülékhez csomagolja a nano-simet, úgyhogy emiatt nem kell külön sehová bemenni. Az aktiválás is problémamentesen zajlott. A szállítással kapcsolatosan volt egy kis anomália, de ezt tudjuk be annak, hogy a karácsony-ledolgozós szombat-túlterhelt futárcég által létrehozott Bermuda-háromszögben kicsit fokozódott a hangulat…

Egyelőre ennyi.

iPhone5 tapasztalatok” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. olvasva az írásodat, úgy is összegezhetném, hogy ha más indok nem szólt mellette, pusztán a hardvercsere teljességgel felesleges volt, mert amit leírtál, azért nem érdemes telefont cserélni (kivéve ha nincs más ok is a háttérben).
    Megvallom engemet nem hozott lázba az i5. 3GS-t használok 3 éve és max. meg vagyok vele elégedve. Retina display és egyéb marhaságokkal nem lehet levenni a lábamról. 7 évig használtam ugyanazt a nokia telefont, az iPhone-nal is igy vagyok, addig használom, amig nem jön ki valamilyen hasonlóan kompromisszummentes változat. Csak igy volt értelme egy rakás pénzt fizetni érte….ha kihasználom. Ha pedig az apple továbbra is azt hiszi, hogy bármit megtehet a felhasználói ellenében (lásd csatlakozó, törékeny ház…) akkor váltok más irányba (pl. galaxy…).

Hozzászólások lezárva.