Turisták vagyunk 2013

Néha álruhát öltünk (többen néznek kövér amerikai turistának, mint bennszülöttnek), és elmegyünk kirándulni szülővárosunkba (ami azonos azzal a várossal, ahol lakunk), mert úgy gondoljuk, hogy gyönyörű hely és vannak értékei.

E kettő feltétlenül igaz, azonban amilyen elképesztő tálalásban tolják az arcunkba, felmerült bennünk megint, hogy legközelebb egy országgal nyugatabbra kell turistáskodnunk, egyrészt azért, mert ott még sosem csalódtunk, másrészt azért, mert nem gondoljuk azt, hogy normális lenne, ha 2013-ban azzal kellene töltenünk a szabadidőnket, hogy a szolgáltatások hiányán bosszankodjunk…

Miért kaptuk fel a vizet?

Nos, tegnap, egy munkaszüneti napon úgy döntöttünk, hogy Újpestről hajókázunk egyet Misikével és elmegyünk valameddig. Az ötletek az alábbiak voltak:

 • Kopaszi-gát, ahol igényesen el lehet tölteni egy kellemes napot (gyk. az egyetlen igényes hely a Duna mentén);
 • Margitsziget, ahol még felfedezésre váró játszóterek vannak és 400 forintért megéri elhajókázni oda;
 • Erzsébet-híd környéke, ahol sétálunk egyet, megnézzük az óriáskereket.

A BKK honlapján található menetrend csak munkanapokra vonatkozik, de eszembe sem jutott, hogy ebből indirekt módon arra kellene következtetnem, hogy hétvégén az újpesti kikötőből nem jár hajó (illetve az a járat nem közlekedik, ami itt is kiköt).

Végül is mondhatjuk, hogy fél órányi várakozás után, miután végignéztük, ahogy a Meder utcából elmegy a hajó, indirekt módon mégiscsak magyarra kapcsolt agyunk logikai központja és felhívtuk az ügyfélszolgálatot, hogy akkor mikor megy hajó?

Persze megkaptuk, hogy hétvégén sehová, de a Meder utcából megy, úgyhogy odamentünk. De belehaltak volna vajon egy olyan feliratba, hogy “Újpestiek, hétvégén innen nem megy hajó!” ? Túlzás lenne ilyet elvárni…

No, akkor felszállunk a Meder utcánál, a menetjegy egyszeri útra 750.- (azaz hétszázötven) jó magyar forintba kerül, szemben a tavalyi 400.- forinttal, ennyit a kétszázalékos inflációról… Így azért átértékelődik az egész hajókázás, szerintem nincs ember, aki ilyen áron munkába utazna mondjuk Újpestről naponta (amire az egészet kitalálták).

További információk is befolyásolják a döntésünket, hiszen május 7. óta nem jár a hajó a Kopaszi-gátra, “mert a magántulajdonú személyhajó-kikötő használatbavételi engedélye lejárt, és az azt üzemeltető vállalkozások egyelőre nem adtak be újabb kérelmet.”(forrás: BKK weboldal).

A BKK weboldala szerint továbbá július 6-tól (szerintem itt valami elírás lehet, mert ezt korábban is láttam már) nem kötnek ki a hajók a magas vízállás miatt a Margitszigeten (se a szállodáknál, se a szökőkútnál), úgyhogy ez a célpont is kiesett. Csak mellesleg, ma a Duna vízállása Budapestnél 374 cm volt, a meder teltsége 40 százalékos, amit szerintem nehéz magas vízállásnak nevezni…

Maradt a harmadik ötletünk, elhajókázunk az Erzsébet-hídig végül. De nem mondhatnám, hogy feltétlenül jól éreztük magunkat, mert elég sokáig azon morfondíroztunk, hogy hogyan lehet ezt így egyáltalán csinálni? A hétvégi menetrend egyik megállóban sincs kiírva, úgyhogy kétszer is fel kellett hívnom az ügyfélszolgálatot.

Végül arra jutottunk, hogy

 • a menetrend szerinti kishajójárat jó dolog is lehetne;
 • így azonban hülyeség, mert
  • drága;
  • a menetrend rossz;
  • az utastájékoztatás siralmas.

Pedig olyan egyszerű lenne egy ilyen szolgáltatást úgy megszervezni, hogy jöjjenek az utasok. Így azonban, nemhogy az alapfunkcióját (hajóval munkába?) nem látja el, de még csak a helyi turizmust nem szolgálja ki, mert drága, a menetrend rossz, az utastájékoztatás siralmas. Direkt ismételtem, hogy még egyszer kiemeljem.

És amíg tavaly a BKV és a BKK közös projektjeként indult a projekt, azt látom, hogy a két hajón két különböző cég adja a nyugtát, vagyis a hajók üzemeltetői külön-külön cégek… Nem is tudom, erről mit gondoljak.

Annyira szörnyű, hogy milyen jó kis szolgáltatás lehetne, ami szépen fialna nyáron, lenne pénz fejlesztésre, új hajókra. Ehhez képest szinte üres hajók járnak fel-alá. Szégyen és gyalázat.

(A szerző informatikus.)