Re: Tarlós 20 pontja 2.rész

A bevezetés után nincs más hátra, essünk neki a pontoknak!

1. A közlekedési ágazatok mindegyikének érdekeit arányosan kell figyelembe venni, s bár megtartható a közösségi közlekedés viszonylagos prioritása, de az autós közlekedés indokolatlan ütemű és mértékű visszaszorítását meg kell szüntetni.

Ez egy homályos pont, talán olyasmire gondolhatott, hogy ahol lehet, ott favorizálni kell tömegközlekedést, de nem mindenhol és nem mindenáron. Ezzel az a baj, hogy erre szerintem a BKK – szigorúan az eddigi tettei alapján – képtelen.

2. Jelentős hatást kell elérni a jelzőlámpa programok következetes újratervezésével és programozásával, mert nyilvánvaló, hogy korábban (1994 előtt) még jól működő rendszereket vertek szét.

Lassan visszasírjuk a Kádár-korszakot, ha így haladunk, pedig azóta sok minden történt, mégiscsak volt egy közlekedési konjunktúra, sok ember kiköltözött az agglomerációba, és így tovább, a városfejlesztés azonban csak nagyon lassan követte le ezeket az eseményeket. Az 1994 előtti állapotokat visszasírni számomra azért érthetetlen dolog, mert akkoriban sokkal kisebb volt a forgalom – ugyanezeken az utakon. Az azóta kialakított utak megfelelőek, de a korábbi útrendszer nem enged át sokkal nagyobb forgalmat. Ez főleg a budai oldalon okozhat problémákat, a pesti oldalon a kiskörúton belüli rész a halálzóna, a nagykörúton kívül pedig általában lehet haladni…

3. Felül kell vizsgálni és meg kell szüntetni néhány indokolatlan, vagy nagy közúti hátrányt jelentő buszsávot.

Van benne igazság, ilyen a már korábban már említett Szilágyi Erzsébet fasor illetve az Alkotás utca. A megoldás azonban annyiban komplexebb, hogy ezeken az útvonalakon nem a buszsávot, hanem a buszközlekedést kell megszüntetni. A kötött pályás (villamos/hév/metró) jármű sokkal hatékonyabb, mint a dugóban araszoló busz.

Ahol pedig nincs alternatíva, ott legyenek teljesek a buszsávok, két buszsávos szakasz között araszoló busz nem ér sokat.

A kérdés tehát komplexebb. A buszsávok eltörlése felvezeti a kötött pályás hiányosságokat.

Nem fonódó villamos kell, ami szétcseszi a végre valamennyire kulturált budai Duna-partot, hanem a HÉV továbbvezetése kell a Dunapart alatt, találkozva a négyes metróval a Gellért-téren, a Rákóczi hídnál erősítve az észak-déli tömegközlekedési folyosót illetve egészen a Savoya parkig vagy az M0-ig/Érdig mehetne. Végig zárt pályán, néhol akár a föld alatt, Hárostól a vasúti sínek mellett…

Négyes metrót azonnal meghosszabbítani Budaörs bevásárlóközpontig, még több P+R parkolóval, illetve Bosnyák tértől kéregvasútként irány a Szentmihályi út!

M2-t kivinni a négyes metróig Kelenföldre, másik végén összekötni a HÉV-vel.

M3-t meghosszabbítani Káposztásmegyerig (inkább a dunakeszi Auchanig, nagy P+R parkolókat építve a mocsár helyére, igen), illetve kivinni Lisztferihegyig, akármibe kerül.

És ezek csak a legnagyobb kötött pályás beruházások. Mindenhol a városhatár környékén (bevásárlóközpontok mellett) parkolók építése, hogy az autós tömeg ne ömöljön be a városba (szmog szempontból sem mindegy).

A buszközlekedés szigorúan ráhordó legyen a kötött pályás eszközökre.

Soroljam még?

4. Forgalomtechnikai szempontból átgondoltabban kell fejleszteni a kerékpársávokat.

Nyilván fejleszteni kell, de a bringásokat is rá kell terelni arra, hogy ne akarjanak 30+ kilométereket bringaúton bringázni. Ehhez lehetővé kell tenni a gyorsvasút-rendszeren/metrón/villamosokon a bringaszállítást. Kultúráltan, higgadtan, a valódi bringás szervezetekkel egyeztetve.

Az nem járja, hogy mindegyik kormányzat létrehoz magának egy támogató bringás szervezetet (akinek nem inge, ne vegye magára), aki pecsétes papírt ad arról, hogy amit éppen csinálni akarnak, az jó!

5. A Nagykörút közúti átbocsátó képességét növelni kell (főként az Árpád híd korlátozásának idejére), illetve a fonódó villamos elkészültéig a 90 másodperces fázisidő visszaállításával.

Fonódó villamos? Könyörgöm!

A Nagykörúton lakóknak is az az érdeke, hogy ne pöfögjenek az ablakuk alatt a dugóban araszoló autók.

6. Növelni kell a Szent István körút → Váci út zöld időt, akár a Váci út → Teréz körút letiltásával, melyet például a Podmaniczky út – Bajcsy Zsilinszky út balos kapcsolat megadásával lehetne pótolni.

Már így is két sáv fordul a körútról a Váci útra, szerintem arról a környékről el kellene terelni az autókat mondjuk egy korrekt lehajtóval a Margit-hídról a rakpartra, ami észak felé gyorsabb, mint a Váci út belső vége. Persze ahhoz a felhajtót is rendezni kellene a végén, jelen formájában az is kuka.

7. Le lehetne tiltani a BAH csomópont 3. fázisát, így a közlekedési főirányokban növelhető a zöldidő.

Akármit is jelentsen ez, agyrém a BAH-csomópont közlekédese jelen pillanatban. Korábban is erős volt ott a forgalom, de nem ennyire.

8. Megszüntethető a Hegyalja úti autóbuszsáv a Sánc utca és a Krisztina körút között.

Nincs kötött pályás alternatíva, úgyhogy szerintem gáz lenne.

9. Felfüggeszthető a Budaörsi úti buszsáv használata.

Nem nyúlnék hozzá, csak ha jelentősen csökken a Budaörsi út buszforgalma, aminek a négyes metró átadása után be kellene következni, hiszen a Móricz és a Kosztolányi buszvégállomásait mind a négyes metróhoz kellene kitenni. Remélem, ezt így tervezték, különben tényleg semmi értelme a metrónak.

Persze a buszoknak az Etele tér közvetlen környékén kellene végállni, nem a Budaörsi úton…

10. Lehetővé tehető az Árpád fejedelem úti buszsáv használata a Komjáditól az Üstökös utcába indulók számára.

Ez lehetővé van téve, hiszen a Komjáditól az első jobbra fordulási lehetőség az Üstökös utca, úgyhogy a Komjáditól szabályosan lehet a kanyarodóknak közlekedni a buszsávban. A gond a trükköző egyenesen menőkkel van, oda egy fix rendőr/kamera kellene.

11. Sürgősen javítani kell a Bécsi út lámpa hangolásait. Most a Vörösvári úttól kifelé rendszerint „piroshullám” van. 

Sürgősen neki kellett volna állni a 10-es út kivezető szakaszának  megépítéséhez, amit anno a Levegő Munkacsoport akadályozott meg. Az ürömi leágazás lámpája pedig maga az ördög műve, szerintem mindenki szidja, aki arra jár.

12. Hasonló a helyzet a csepeli gerincúton.

Ezt nem ismerem.

13. A Máriaremetei út – Hidegkúti út kereszteződésben csúcsidőn kívül teljesen rossz a lámpák programozása.

Akárcsak a Hidegkúti út – Kossuth L. utcáé. Még vasárnap délután is torlódás van.

14. Az 5-ös busz a Pasaréti úti végállomáson nem fér el a megállóhelyen, így a körforgalom nem tud működni. Megfontolandó, indokolt-e a budai oldalon a csuklós járat.

Ezt nem előtte kellett volna végiggondolni? Egyáltalán minek ilyen hosszú járat egyben?

15. Az Alkotás utcában a metró átadása után meg kell szüntetni az autóbuszsávot.

De csak akkor, ha a buszközlekedést is csökkentik. Az Alkotás utcában nem a buszsáv okozza a dugót, hanem a Nagyenyed utcai lámpa rövid zöldje. Nem jön annyi autó lefelé onnan, mint amennyi ideig zöld van. Este nyolckor is a Tartsay Vilmos utcáig állnak az autók a Nagyenyed utcától, ami agyrém.

A másik irány ugyanez pepitában, a Csörsz utcai lámpától a Déliig áll a sor, ott a buszokkal együtt.

16. Ésszerű a Szent István körút → rakpart kapcsolat megadása a Jászai Mari téren.

Hehe, ezt nem is olvastam, de tényleg az lenne, csak hol férne el a sáv?

17. A Kútvölgyi úton a Széll Kálmán tér irányába teljesen felesleges a buszsáv, mert a busz kétszer is kénytelen átsorolni a másik sávba.

Nem ismerem a konkrét helyszínt, de ugyanilyen átsorolási probléma van a Gábor Áron utcában, ahol kb. egy hónappal ezelőtt átállították a lámpát úgy, hogy balra a Szilágyi Erzsébet fasorra csak minden második körben lehet fordulni. Ez érinti a megálló után az autók elé soroló buszt is. A sor vége a Rózsadomb Centernél szokott lenni.

18. Folyamatosan kell felügyelni az Erzsébet hidat érintő és az Árpád hídi felújítási munkákat.

Duma! Fel kell gyorsítani, ha már belekezdtek. Éjjel-nappal, hétvégén izzon a munka!

Vannak kétségeim, hogy mennyire lesz tartós az őszi esőzésekben és a téli fagyokban felújított villamospálya, úgyhogy amúgy se ártana belehúzni…

19. Az 1-es villamos felújítása eléri majd a Rákóczi híd térségét is. A munkát úgy kell ütemezni, hogy addigra az Árpád híd forgalma zavartalan legyen, nehogy újra megjelenjék a „két híd” effektus.

Ja, meg nem ártana még vagy két hidat építeni.

20. Felül kell vizsgálni, hogy a 4-es metró üzembe helyezése következtében milyen jelentős változások szükségesek a fővárosi forgalomszervezés egészében.

Ezt most kezdik el? Nem kellett volna már előbb foglalkozni ezzel? Mintha összekeveredtek volna a prioritások…