Ültünk a moziban: Zsivány Egyes

Vigyázat, nehogy valaki beleolvasson, elárulom az elején, hogy a szobalány összeszűrte a levet a főkomornyikkal és ők kevertek mérget a szomszéd kutyájának az eledelébe… SPOILER ALERT!!!

Szóval, Misi első mozizása, már majdnem öt éves, lássuk, hogy bírja a mozit…

Emellett az év legjobban várt Star Wars-eseménye, amit jócskán beárnyékolt Carrie Fisher halála…

Szóval, ahogy mások is írták, a Zsivány Egyes méltó előzménye az Új Reménynek. Ott a helye a trilógiával egy polcon.

A sztori él, kapcsolatban van a folytatással, a kapcsolat stabil és az eldugott “húsvéti tojások” nagyon szépen kötik össze vele. A sztori az Ébredő Erővel szemben nem egy erőltetett folytatás/remake/reboot, hanem egy igazán jól felépített történet, ahogy kell. Eleje/közepe/vége.

Emiatt tartok tőle, hogy a többi antológia-film csúnyán el fog hasalni. Han Solo, a csempész? Igen, és? Senki se volt, amíg Obi-wan nem bérelte fel… Boba Fett? Ugyan már? Nem állnak meg egy önálló történetként, mert egy jó Star Wars filmbe kell egy gonosz zsarnok, kell a terror, kell a demokráciáért harcoló szakadár lázadó, a Jedilovagokról nem is beszélve…

A történet gyakorlatilag egyáltalán nem úgy “muzsikál”, ahogy a trailerekből gondolnánk, ugyanis a trailerben látott jelenetek helyett újakat forgattak és azok gyakorlatilag kimaradtak a végleges filmből – legalábbis ez az elmélet, de mivel nem tudjuk, hogy mit és hogyan forgattak újra, mondhatnánk azt is, hogy forgattak néhány jelenetet az előzeteseknek és azok nem kerültek be a filmbe.

Olyannyira igyekeztek félrevezetni a jónépet, hogy a Battlefront c. játékban a kiegészítőként megvásárolható Scarif pálya (ahol a végső ütközet zajlik) szintén másképp épül fel, mint a filmben. Lehet, hogy az lett volna az eredeti befejezése a filmnek?

Ettől függetlenül nagyjából azt kapjuk, amit vártunk, és aminek a hetedik résznek kellett volna lennie: egy méltó folytatást, vagyis öööö előzményt.

Csak jókat tudok mondani a filmről. A zene jó, de egyáltalán nem olyan domináns, mint a régi filmekben és ez jó. Untam már egy kicsit, hogy minden filmben az Indiana Jones-motívumot véltem felfedezni… Semmi baj, imádom John Williams zenéit, kedvenceim az a bónusz track, amiben négy vagy öt különböző módon játszák el a főcímet – elárulom, a legjobbat választották hozzá. Ebből a szempontból az Ébredő Erő főcíme is gyengécske…

 

Mit mondhatnék még? Minden CGI rendben volt, még az CGI-szereplők is (és volt ilyen, egészen sok szereppel).

A film gyönyörű, hozza az eredeti Star Wars filmek felépítését, van benne egy csomó helyszín, egy csomó idegen lény, a messzi-messzi galaxis kitárul és magába szippant – hogy úgy mondjam.

Ez az, ami szintén hiányzott az Ébredő Erőből, ami ebből a szempontból inkább hasonlított a Gyűrűk urára, mint az eredeti trilógiáról.

És végre kiírják a bolygók nevét és hogy mit kell tudni róluk. Sokkal néző-barátabb, mint a hetedik rész, ahol elvárják, hogy fújjam a kézikönyvet oda-vissza… 😦

Darth Vaderről új részletek derültek ki, amiket nem lőnék el, de azt kell mondanom, hogy na ő megérdemelne egy antológiafilmet, ha nem egy egész trilógiát… Igazából két kisebb (rövidebb) jelenete volt, a második egy olyan akciójelenet, hogy az ember csak kapkodta a fejét. És ez nem a sértett tinédzser unoka kardcsattogtatása volt az erdőben, ez bizony kőkemény rossz-fiú Vader volt, ami a csövön kifért (hogy Christenssen fénycsőlóbálását ne is említsem…).

A befejezés is rendben volt, nem estek abba a hibába, mint Tom Cruise Az utolsó szamurájban…

Misi és a mozi

Misi első mozija volt, igazából úgy voltam vele, hogy lehet, hogy a felénél ki kell jönni, mert nem bírja. Ez igazából úgy nézett ki, hogy fél óra után (tegyük hozzá, több mint húsz perc reklám volt a film előtt, amivel nem tudok egyetérteni) elvesztette az érdeklődését sajnos, utána már minden jobban érdekelte, a vészkijárat világításától a sorokat mutató fényekig.

Egyelőre nem fogjuk erőltetni, valószínűleg szépen fel fogom építeni a mozis kultúráját, először olyan mesefilmekkel, amiken akár ugrálni is lehet, az sem érdekel senkit… És egy kicsit rövidebbek is.

A moziról

Tényleg csak egy jegyszedő van, közvetlenül a bejáratnál és utána addig kóvályoghat az ember, amíg talál üres helyet? Kifelé menet még az ajtót is magunknak kell kinyitni? Tényleg kétszer kell kimenni szólni, hogy több mint húsz perc reklám után felkapcsolva maradtak a lámpák, amiből az első úgy rávilágított a vászonra, hogy a közepét alig lehetett látni?

Ennyire szarban van a mozizás. Majdnem félóra reklám, alig személyzet (a tetűlassú büfét már nem is említem, ahol az előttünk álló akkor állt neki agyalni, hogy mit szeretne, amikor 10 perc után sorra került).

Annyi filmajánló volt, hogy amikor elkezdődött a film, először azt hittem, az is csak előzetes (klasszikus poén a Trópusi Vihar c. remekműből).

Mondjuk a kép meg a hang rendben volt szerencsére. Főleg, miután lekapcsolták a lámpákat.

Ezúttal mi voltunk azok, akik zavarták másokat, nem ígérem, hogy nem fog többet előfordulni…

Duna Plaza, 2016.