Már megint szmogriadó…

… és én már megint fel vagyok izélve agyilag! Mert szögezzük le, érintett vagyok az Euro2-es motorral 4-es kategóriába kerülő 21 éves autómmal és nem érzem magam az okozójának.

Először is a kamu szöveg:

A szombati mérési adatok alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő 10 mérőpontból mindenhol a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3),ebből 9 esetben a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) is meghaladta, ezzel szombaton a fővárosi szmogriadó riasztási fokozatának második napi feltétele is teljesült.

A vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig a mellékelt határozatával – a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el.

A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A riasztási fokozatban a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, ezért annak elrendelésével együtt azonnali intézkedéseket kell elrendelni.

Ennek megfelelően a hivatkozott és a Fővárosi Önkormányzat honlapján is közzétett hatósági határozat intézkedései közül kiemeljük, hogy 2017. január 23-án, hétfő reggel 6 órától tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. E forgalomkorlátozó intézkedés – további intézkedésemig – minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A forgalomkorlátozó intézkedés területi hatálya nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest Főváros közigazgatási területén áthaladó szakaszaira és Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa

Felhívjuk a kötelezettek figyelmét, hogy az érintett gépjárművek használatára vonatkozó korlátozó intézkedés megsértése a vonatkozó jogszabályok alapján szabálysértésnek minősül. A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelésekor a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben – százötvenezer forintig terjedő – bírságot szabhat ki.

A gépjárművek közlekedési tilalmával járó intézkedés csak akkor nem lép életbe, ha a vasárnapi mérési eredmények alapján – a fővárosi levegőszennyezettségi szint javulása eredményeképp – nem lenne indokolt a vasárnap hajnalban elrendelt riasztási fokozat hétfő reggeli további fenntartása. Ez csak a mai mérési eredmények hétfő hajnali értékelése alapján fog kiderülni, akkor is figyelembe véve az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzéseit.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint ma a levegő minőségének kedvező változása továbbra sem valószínű. Keddtől némi javulás várható a levegőminőségben, a hét közepén tovább csökkenhet a levegő szennyezettsége, de a hét második felében megint nagyon magas szennyezőanyag-koncentrációk várhatók.

Itt is felhívjuk a figyelmet arra a sokszor hivatkozott és megjelenő, szakmailag helytelen, ezért félrevezető kommunikációs tartalomra, amikor az egy napra, 24 órára vonatkozó követelményekkel szemben az egyórás átlageredményeket hasonlítják össze. A vonatkozó jogszabályok szerint a szálló pornak (PM10) nincs egyórás egészségügyi határértéke, illetve egyórás tájékoztatási, vagy riasztási küszöbértéke. Természetesen az egy napi, 24 órára vonatkozó átlageredmények csak éjfél után állapíthatók meg, és csak azokat lehet, illetve kell összehasonlítani a 24 órára vonatkozó követelményekkel.

Igen, kamu szöveg, elmagyarázom, miért.

OK, akkor lássuk a saját kútfőt, a józan paraszti eszet…

3 perc guglizás után megtaláltam az európai környezetszennyezési ügynökség honlapját, ahol megtaláltam a következő ábrát (kattintva elvisz az eredeti oldalra, ha valaki nem hinne nekem):

Az eredeti grafikán a PM10 fölé húzva látszik, hogy a PM10-szennyezés 85 százaléka nem a közlekedés miatt van (legyen akármilyen is az). Vagyis egy szmogriadó esetén, ha meg is állítanák a teljes kőolaj-származék alapú közlekedést, akkor is csak 15 százalékkal csökkenhetne a szennyezés, viszont fel kellene rá készülni, hogy 3 nap alatt kiürülnének a boltok (ahová egyébként sem nagyon jutnának el az emberek).

A “vonatkozó jogszabályok” tehát nem érnek semmit, ergo sürgősen intézkedni kellene a megváltoztatásukról.

Ennél még sokkal fontosabb lenne, hogy mivel pontosan lehet tudni, hogy a PM10 szennyezés nagy része a szilárd-tüzelési kályhákból ered, ezért valamilyen kormányzati támogatással egyre jobban csökkenteni ennek az arányát a teljes lakosságra vetítve. Budapesten ne lehessen gázon kívül semmilyen más forrással fűteni, a trendi kandallókat is úgy betiltanám teljes Pest-megyére, hogy attól koldulnának a tulajdonosai.

Erre nyilvánvalóan lenne mindenféle módszerek, de szerintem leginkább a tűzzel-vassal lenne a megfelelő módszer. Akit lehet, megdobni egy kis fűtésfejlesztéssel, akit másképp nem megy, megadóztatni mint állat.

Ezen kívül az összes tömegközeledési eszközt elektromosra cserélni, a nagykörúton belül csak ilyenek mehetnének, akárcsak a hegyvidékre és a pihenőövezetekbe. A tömegközlekedés további finomhangolása is szükséges lenne, méghozzá nem a sima járatcsökkentés, mert ez tovább tereli az embereket az autóba ülés felé (ahogy egyébként nálunk is rezeg a léc, ha csak az anyagiakat nézzük és egyértelműen az autó felé billen a mérleg nyelve, ha beleszámolom a komfortot, az időt).

És itt nyaljunk bele az agglomerációba, a beáramló autómennyiség mutatja, hogy a messzebb lakóknak nincs értelmes tömegközlekedési alternatívája (és itt a messzebbre nem kell több száz kilométert gondolni, olyan 50 kilométernél messzebbről jönni tömegközlekedéssel egyértelmű szívás és nem alternatíva). Ennek ellenére a városhatárra épített P+R parkolók konstans hiánya továbbra is fennáll, ahogy az előző szmogriadók alkalmával is megemlékeztünk róla. Enélkül nem fog értelmesen működni a város, és a dugódíjról nem is beszéltünk!

Az elkerülő utak hiányáról nem is beszélve. Az M0 megépítése minden egyes nappal további tonnányi szennyezőanyagot zúdít a város magjára, ahol keresztülhalad.

Ebből a két előbbi okból gyakorlatilag lakhatatlan övezetnek lehetne nyilvánítani a Szentendrei út Flórián tér környéki részét, az Alkotás utcát teljes hosszában, a Bocskai utat, a Budafoki utat, a Fehérvári utat – csak amiket én ismerek.

Ez nem budapesti inszájder probléma, ez legalábbis a Pest-megyei agglomerációval együtt válna kezelhetővé. A városhatárt ugyanis mindkét oldalon a belső és a külső oldalán olyan szegényebb kertvárosinak mondott lakott külterületek veszik körül, ahol a legszegényebbek mindent elégetnek egy mínusz tíz fokos télben, ami a kezük ügyébe kerül. Hiába a főváros távfűtött lakótelepei, ha néhány száz méterre kábelt égetnek, bútorlappal és műanyag-szeméttel gyújtanak be a vaskályhákba. (A  fenti rendelkezés egyébként megemlíti a csepeli királyerdei anomáliát, gondolom, azért csak azt, mert csak ott van mérőműszerük; alighanem ugyanez lenne az eredmény más hasonló helyszíneken. Ez pedig felvet egy további szempontot, amitől már kilenghet a demagógia-jelző: Miért vagyunk ennyire szegények, hogy ezt kell tennünk?

És ha demagógia, nézzük csak meg jobban a jól sikerült jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy egy 443 lóerős V8-as Mercedes S5500 is zöld rendszámmal furikázzon a városban! Ne legyünk naivak, a zöld rendszám ilyen jellegű használata maga a rendszer tükre. Egy autó, amely el tud gurulgatni 33 kilométert elektromos hajtással, lehet akármekkora, többé nem fizet se súlyadót, se regisztrációs adót, se átírási illetéket, se parkolási díjat! Persze, nem mehet a buszsávban, ahogy azt a néphit terjeszti, de gondolom ezt megfigyelés alapján gondolták… Az biztos, hogy a város tele van zöld rendszámos Mercedes, Porsche Cayenne és Lexus típusú luxusjárművekkel, amik értem, hogy legálisak, de ennyire ne legyünk már átlátszóak, uraim!

Arról nem is beszélve, hogy mennyire rombolja ez a tényleg zöld autók zöld rendszámának hitelességét. Megsúgom, nagyon. (Nem is értem, hogyan lehet a teljesen elektromos autókon kívül bármi jogosult zöld rendszámra…)

Hát szóval, nem egyszerű.

Valami olyasmi ez egész, hogy a nagy szavak helyett ebben a témában is tenni kellene valamit. Mondjuk mindenféle hatóságnak tenni a dolgát és akkor talán nem érezném magam ilyen szarul – persze attól még lehet, hogy szmog lenne.

Szóval, nincs is ezzel semmi gond, holnap – mint egyébként általában minden nap – meghajtjuk a BKK szerződött feleinek járműveit, bár holnap kifejezetten sokat kell majd menni, szóval megdolgoznak a pénzükért, de úgy tesszük ezt, hogy pontosan tudjuk, hogy ez szart sem ér, nem miattunk nem lesz jobb a levegő minősége…

Mindegy, éljünk és haljunk ebben a szmogban, láthatóan nekünk már ez marad az örökségünk…