Az újpesti uszoda ún. bontása

Ma délután Újpesten jártunk és láttuk a “bontás” alatt álló újpesti uszodát. Körbejártuk és lefotóztuk a délutáni homályban.

Hogy miért ez a körmönfont fogalmazás? Megmondom. Azért, mert hivatalosan december hatodika óta bontják a sorsára hagyott uszodát, és hát igen, két hónap telt el azóta.

Ne legyenek kétségeink, a megfeszített munka hiánya a nálunk szokásos módon jelenik meg. Egy agonizáló épület egy kisváros közepén. Tipikusan a jó gazda teszi ezt a tulajdonával, nem igaz?

Hagyja tönkremenni, tíz évig hagyja pusztulni, aztán tessék-lássék elkezdeni bontani…

Anno jártam az uszodában néhányszor, de az is lehet, hogy vagy kétszer… Teljesen mindegy. Nagyon sokan használták, uszodai célokra is illetve a gyógyvíz miatt (a Széchenyi-füdő vizét kapta vezetéken) voltak itt gyógykezelések is. Kicsit kopott volt, meg minden, de fontos funkciót töltött be. A városi uszoda lassú, de biztos tönkretétele a szemünk előtt zajlott.

DCP_1180.JPG

Egy kép az ablakunkból, amikor még nyitva volt, 2000. májusából. Érdekes módon, amikor odaköltöztünk, már többet sosem jártam ott.

Az uszodáról egyébként már írtam, 2011-ben raktam fel ezt a képet, amit a Rózsa utca – Árpád út sarkán álló tízemeletes tetejéről csináltak; akkor volt új az uszoda, a Rózsa utca sarkán állt még a Patyolat épülete és a villamos az út szélén járt. Az uszoda mögött viszont még sehol sem volt a lakótelep.

2012-ben, amikor bontásra ítélték, gyorsan leszaladtam lefotózni, hátha gyorsan eltűnik, de nem így történt.

DSC03888

Nos, azóta állt ott bezárva. Mostanában nem jártunk arra fényes nappal, de ma igen, úgyhogy gyorsan körbesétáltuk, hogy lefotózzuk mobillal. Borzalmas látványt nyújt. Megtekinthető az alábbi képeken.

 

Az utolsó képeken egy dühös Misi látható, aki felháborodott azon, hogy így kótyavetyélik el ezt az értéket; egy ártatlan lélek okos reakciója ez.

Ja, láttunk egy házat a Váci úton, egészen pontosan a helyét, két hete még megvolt. Egy emeletes lakóház a földig rombolva két hét alatt. Ott valószínűleg nem más pénzével verik a csalánt…