Osmo teszt: Batthyány tér

 

Jönnek a hírek, hogy kint van az Ínség-szikla, meg hogy buszmegállót csináltak a Margit-híd középső pillérénél előbukkanó földnyelvből, úgyhogy felszívtam magam, hogy elmegyek és körbefotózom a témát. Erre beütött a hidegfront, befelhősödött az ég.

Pedig oda csak tuti tiszta időben érdemes menni, mint ahogy 2011-ben tettem:

Mondjuk azt kétlem, hogy lesz ilyen tiszta idő, mint novemberben, de sosem lehet tudni.

Mindenesetre a gimbal tesztelése végett a Batthyány téren kötöttem ki végül, a Parlament mindig jó tesztalany. Meglepő módon, óriási tömeg volt, rengeteg szigetelő maradt még, de a szokásos turisták is rengetegen voltak.

Először egy 50 perces mozgó timelapse-vel, azaz motionlapse-vel nyitottam, a Parlamenttől a Várig és vissza. Mondhatni, mázlim volt, a díszkivilágítás akkor kapcsolt fel, amikor a kamera visszafordult a Parlament elé. Sajnos nagy volt a szél, úgyhogy a kis állványon eléggé billegett a setup (ne is kérdezd, a nagy állványt a kocsiban hagytam és lusta voltam visszamenni érte).

Ezek után próbálkoztam simán videóval, sétálós videóval, illetve a tárgy-követést kipróbáltam úgy, hogy a Parlament volt a tárgy, én pedig mentem a kőfal mellett (néha egy-egy villanyoszlop azért bevillan).

Leszámítva a szelet, jól sikerült a teszt szerintem.

Péntek estére egyértelműen készülök a Margit-híd alá, ha a vízállás engedi (jelenleg 91 cm-es vízállást jósolnak holnap estére, voltam már ott 85 centinél, alighanem rendben lesz).

Íme az elkészült videó:

 

Ami még megemlítendő, az a kérész-rajzás, a Duna-virágzás. A parti lámpákon is látszik, de furcsa módon egészen az Alkotás utcáig láttam kérészeket a lámpák körül zizegni, ami elég furcsa/érdekes. A Fő utca végén a Clark Ádám térnél pedig igazán nagy tömegben rajzottak, sok az úttesten végezte sajnos.

Ez egyébként elég jó hír, hiszen ez azt jelenti, hogy a víz annyira tiszta, hogy ezek az érzékeny rovarok is megélnek benne (újra).

Furcsa viszont, hogy két hete tart ez a rajzás, hiszen augusztus 3-i az a videó, ami egy elég komoly rajzást mutat a Lágymányosi-hídnál.

Csináltam képeket is, nyilván a Sony A58 alaposan rávert az iPhone-ra a fotók terén, nem is kérdés, de a videókban sokkal jobb a teló…

DSC03653