Hurrá nyaralunk 2018 – Fertőrákos

Erejünk teljében a reggeli után az irányt Fertőrákos felé vettük.

Túl korán értünk oda, úgyhogy először lementünk a kikötőbe, hogy a hajó-menetrendeket kikutassuk – a netes információk elég esetlegesek. Furcsa módon a környék internetes megjelenése elég rossz (szemben mondjuk Béccsel vagy Salzburggal).

Szóval, bementünk a kikötőhöz, ahol a strand is van. Az autót megtámadták többcentis bögölyök, úgyhogy elég nehezen sikerült az autóból kiszállni. Mivel semmilyen érdemi és hasznos információt nem sikerült találni, elhúztunk onnan.

Első megállónk a Fertőrákosi Kőfejtő volt, ahol látszik, hogy beletoltak egy nagyon komoly pénzmennyiséget és mondhatni, osztrák színvonalú látványosságot hoztak létre. A tanösvény a kőfejtő feletti peremen fut körbe, ahonnét remek kilátás nyílik a Fertő-tóra.

Persze ha szembesüt a Nap, akkor kb. tökmindegy. Innét levezet az út a kőfejtő legmélyebb pontjára, ahol egy hatalmas termet alakítottak ki, egy hatalmas falfelületre egy kisfilmet vetítenek, amely megmutatja, hogy hogyan alakult ki a mészkő, hogyan bányászták és milyen épületeket építettek belőle.

Ezt a részt elhagyva következik a színházterem, illetve mellette a belső kilátó, ami Misinek a legjobban tetszett. A belső kilátó magasan felvisz a barlang belső padlója felett, a teteje egyébként a hátsó kijárattal van egy szinten, csak ott nincs kijárat.

Elég magas, olyan, mint egy kilátó, bár nem lehet kilátni.

Arra egyébként nem kaptam magyarázatot, hogy miért ásták ki a köveket teremszerűen, miközben fentről lefelé is haladhattak volna!? Vajon mi lehetett az oka annak, hogy kiásták a dombot ahelyett, hogy a tetejéről haladtak lefelé?

Nem tudom.

Szóval, ezután ebédeltünk egyet a Kőfejtő Étteremben, amit senkinek nem ajánlanék. Bár semmi bajunk nem lett tőle végül, de én szóltam!

Misi szinte alig evett valamit, csak a rántott sajtból evett. Mindegy, túléltük.

Kettőkor a kisvonattal indultunk városnézésre, de annyira túl volt foglalva (egy félreértés miatt), hogy mi a vezető előtt ültünk, Misi az ölemben. Nem túl biztonságosan.

Mindegy, túléltük. Az utunk végén a kikötőben a hajónkat újabb jégkrémmel vártuk. A hajókázás elég jó volt, bár iszonyatos szél fújt, emiatt le is jöttünk az alsó szintre. A hajó egyébként a Drescher hajója volt, elvitt a mörbischi strand mellett, utána vissza a híres betonszigetig, ami a B0 határpont, majd vissza Fertőrákosra.

A hajókázás egyébként tetszett Misinek, bár a végén már nagyon unatkozott. Túl sok látnivaló alapvetően nem volt.

A program végén egy nagyobb járgánnyal jött értünk a szervező, úgyhogy kényelmesen elfértünk. Visszafelé még hallhattunk a tó kialakulásának történetéről, ami Misinek nagyon megtetszett.

Fertőrákosnak búcsút intve a Páneurópai Piknik Emlékhely felé vettük utunkat, ahol elég nagy csalódás ért, mivel ez egy félig-meddig parlagon heverő mező. Mivel iszonyat meleg volt és már elegünk is volt, körbenéztünk és eljöttünk. Ezt a helyet egyáltalán nem ajánlom senkinek, a keskeny úton hatalmas forgalom van a határátkelő miatt, a negyvenes táblánál száguldoznak, miközben alig fér el két autó egymás mellett.

Végül este megint a Jégverem Fogadóban vacsoráztunk, de nagyon berágtunk, mert háromnegyed óráig tartott, amíg az italokat kihozták, az étel pedig teljesen másképp festett, mint ugyanaz egy nappal korábban. Ráadásul a túrógombóc helyett én is fagyit kaptam, úgyhogy eléggé csalódottan távoztunk. A Várkerületen a Viktória fagyizóban enyhítettük dühünket, ahogy utána minden este.

Végül egy esti sétával zártuk a napot, körbe a belvárosban. Döbbenten néztük a Tűztorony lila “díszkivilágítását”, amire nincs magyarázat.