Videós kaland

Szóval igen, egyfajta kaland részese lehettem az elmúlt héten (végre ki tudtam magam aludni), amikor egy videós projektet kellett csinálnom.

A feladat az volt, hogy az irodánkba érkező magas rangú vendég előadását rögzítsük.

Először az volt az elképzelés, hogy élőben közvetítsük, de ehhez nem állt rendelkezésre megfelelő tudás és technológia – hacsak nem egy mobillal akarjuk a Facebookon közvetíteni…

Perszehogy nem akarjuk, hiszen egy ilyen mítingen érzékeny dolgok hangoznak el.

Szóval, miután csak nagyon drágán találtunk kompatibilis megoldást, felmerült valakiben a “a helyi IT-s srác szeret fotózni, ő nem tudná megcsinálni?” gondolat, úgyhogy valamit ki kellett találni a rendelkezésre álló eszközökkel.

Először is az jutott eszembe, hogy ha tudok egyforma, jó minőségű mobilokat szerezni, akkor azokkal meg lehetne próbálni.

Meg is szerveztünk egy próbát, aminek több tanulsága is volt:

  • kell a keverőpultról felvett hang;
  • az iPhone-ok egyben rögzítik a videót, viszont 30 percnél hosszabb videót nem enged USB-n keresztül lemásolni (a kisebbeket is csak lassan);
  • a szabályozott fényerejű lámpák fénye vibrál;
  • a Sony DSLT-n 25 perc után szanaszét csúszik a kép és a hang (a zajosodásról ne is beszéljünk).

Így aztán kitaláltuk, hogy van három használható Samsung Galaxy S8 a cégnél, ami elérhető. Fontosnak tartottam, hogy egyformák legyenek, amennyire lehet.

Negyediknek ott volt az iPhone az Osmo-val.

Végül el is készült a felvétel, kb. másfél órányi, ennek is voltak tanulságai:

  • az előadó a várható központi helyről kisétált a széksorok közé, sőt néha hátrafordulva beszélt (valószínűleg azért, mert az első sorok elég foghíjasak voltak);
  • a szpotlámpák eléggé szigorúak, az előadó arca vagy sötétben van, vagy verőfényben;
  • nem a vágás az időigényes, hanem a renderelés és exportálás.

Szóval voltak bakik is, például a keverőpult felvétele úgy volt beállítva, hogy amikor bizonyos hangerő alá esik a beszélő hangja, a felvétel leállt. Így háromnegyed óra alatt 4-5 perccel lett rövidebb a felvétel, ami ugyan kiváló minőségű volt, de így, hiányosan használhatatlan.

Szóval, jó kis kihívás volt, nagyon sajnáltam, hogy a keverőpultos hang nem lett jó.

Azt hiszem, ennyit írhatok, a többi már titok… Cserébe itt egy videó, amit nem én csináltam, viszont profi cucc.