Airpods Pro hírek…

Hiába no, kell írni róla. Annál is inkább, mert erről a forró témáról szépen lemaradtam. Az egyik fő témát még a nagy portálok előtt én is láttam, de hát ilyen ez a modern kor, aki lemarad, az kimarad… Lássuk hát, hogy miről is hadoválok itt.

A magyar szakblogok is beszámoltak róla, hogy “az airpods” több bevételt hozott az Apple-nek, mint sok nagy tech-cég árbevétele.

Egészen pontosanaz eredeti hír úgy szólt, hogy az Airpods árbevétele több, mint a Spotify, a Twitter, a Snapchat és a Shopify árbevétele. És amikor ebbe belegondolsz, akkor végigmész a gyász öt fázisán (tagadás-harag-alkudozás-depresszió-elfogadás).

Azt mondod, nem lehet? Fake news? Persze. Aztán dühös leszel. Na nehogy már! Hogy adhatnak el ebből a szarból többet, mint amennyi pénzt a Spotify beszed??? Vagy az Adobe a méregdrága Photoshopjával és Lightroomjával? Kiesik a fülemből!

Aztán nekiállsz alkudozni, veszel ötezerért Xiaomi Earbuds-t vagy mit, ami nem rossz, de nem is jó… Depresszióba esel (tényleg senkinek sem kell a vesém?), aztán elfogadod. Ez van. Ez egy ilyen világ.

Egyet lehet érteni Marques Brownlee-vel, hogy igen, ez bizony a legnagyobb dobás az iPhone óta. És jól kitalálták. Amikor az iPhone 7-ről lehagyták a headphone jack-et, akkor én is értetlenül néztem. Hagytam el én is Lightning2USB adaptert, ami az egyik legnagyobb példányszámban eladott Apple-termék lett (főleg, mióta kihagyják az iPhone 8 dobozából (is)). Mindenki vett ilyet kettőt-hármat, hogy mindenhol legyen, vagy feladta és a vezeték nélküli irányba fordult.

Ez mondjuk nálam nem újdonság, 2013 óta használtam a Plantronics headseteket, amik között volt jobb és rosszabb, de állandó problémák voltak velük. Nem bírta sokáig az akksi, a telefonhívásban nem hallották rendesen, amit mondtam. De volt olyan is (az első), a szinte feloldódott az izzadtságomtól – ez egy gyakori probléma ezeknél a lágy műanyagoknál, amikor találkoznak a sós izzadtsággal…

Szóval, most pont ugyanaz történik, mint annak idején az iPhone-val. Nekiálltak másolni. A telefongyártók sorban hagyják el a jack dugót és jönnek elő az AirPods-szerű klónokkal (Samsung, Google, OnePlus, stb.), de a minőségi fülhallgató-gyártók is megindultak az úton (Bose, Microsoft, AudioTechnica, stb.).

Ezért (meg a feldúlt idegállapotom miatt) vettem meg én is a Pro-t. Ugyanitt első generációs AirPods eladó… 😉 Ha lesz időm és energiám, írok róla, egyelőre nincs mit mondani, hibátlan.

Igaz, volt egy kis izgalom, ami szerencsére elkerült.

Történt ugyanis, hogy a tavalyi év végén az Apple meglepte az early adoptereket egy firmware update-tel, ami hibás volt. Szerencsére ekkor én még a Karácsony előtti őrületben voltam elmerülve, nem volt Airpods Pro-m.

(Egy zárójeles bekezdésnyi megjegyzés férjen itt el magáról a tényről, hogy egy headset-hez firmware update-t adnak ki. Ez a szokatlan dolog az, ami mutatja, hogy egy cég foglalkozik-e azzal, hogy a meglévő termékeit folyamatosan fejlessze. Persze erre rá lehet vágni, hogy a legtöbb terméket nem kell update-elni, mert a fejlesztés olyan jól sikerül, hogy nincs ilyenre szükség. Egy tökéletes terméket nem kell frissíteni. Nos, ez kb. annyira megmosolyogtató, mint a Karácsony-interjú riportere. Ezt hívják mostanában divatos módon másodlagos szégyenérzetnek? Szóval, nincs olyan, hogy tökéletes termék. Ha egy cég ezt elismeri és beépíti a termék-menedzsmentjébe a fejlesztés lehetőségét, az egy előremutató, innovatív hozzáállás. Lehet beszélni mindenféle dolgokról, de amikor csinálni kell, akkor ki a faszagyerek? Erről van szó.)

Szóval a december 16-án firmware update ugyan javított az airpods pro hangzásán, különösen a mély hangokat illetően (bár részemről nem elvárás, hogy hipi-hopi Beats fülhallgatót csináljanak belőle), de eközben a mély hangok zajcsökkentését elrontották.

Így ennek az update-nek nagyon hamar visszavonás lett a sorsa.  Ami egyrészt szokatlan, másrészt korrekt húzás. Szerencsére nem terjedt szét túlságosan, ugyanis az Airpods firmware-frissítéséhez nagyon speciális körülmények kellenek (hallgass zenét 30 másodpercig legalább, tedd a tokba a fülhallgatót és töltsd legalább 30 percig, és kész)…

Szóval, jók vagyunk. És ha bárkiben felmerül, hogy miért, annak megmutatom az Airpods animációt, ami a tok kinyitásakor látszik, aztán röhögök a döbbent arcán. Ez fejleszd le Androidra, ombre!

Búcsúzóul egy szép kis prémium kiegészítő a prémium termékhez, egy Pitaka tok, aminek ára borsos. A minősége és a haszna vitathatatlan. De akkor is drága (hmmm… tagadás fázis on).