Korlátozásnapló #34-35

Tegnap nem írtam semmit, ma inkább. Lehet, hogy az utolsó napja a korlázotásnak, úgyhogy lehet, hogy a korlátozásnaplónak is vége…

Egy kicsit zavar, hogy a szerdára beharangozott döntést a korlátozások budapesti feloldozásáról OV szombatra tolta. Egyszerűen nem értem, hogy miért kell szombaton döntést hozni bármiről hétfőtől kezdődően.

Ami látszik és engem nagyon zavar, hogy nagyon elfajult a nyilatkozatháború a miniszterelnök és a főpolgármester között. Annyira távolinak látom a két álláspontot, hogy ebből már nem fog túl sok jó kisülni. Persze sok mindent lehet erre mondani, amit most kihagynék, de akkor is azt hiszem, utólag sokan és sokféleképpen fogják ezt a korszakot/kort/időszakot értelmezni/elemezni.

És mivel e sorok szombaton este íródnak, most már tudjuk, hogy vége a kijárási korlátozásnak, illetve nagyrészt megszűnik hétfőtől, így a vidéki könnyítések után két héttel Budapest is elindulhat. Őszintén szólva várom a rendeletet, mert ahány hírportál, annyi verzió, úgyhogy ezt most nem bíznám rájuk.

Amiről nem esett szó, az az ingyenes parkolás megszüntetése. Ezt elő kellene venni mielőbb. Ha az emberek elkezdenek dolgozni járni autóval, akkor nem lehet majd parkolni a városban.

A másik dolog, hogy úgy néz ki, Budapest két héttel követi a vidéket. Ha ezt tartják következetesen, akkor azt gondolom, hogy idén már nem lesz iskolai oktatás.

Viszont maradnak az ijesztő hírek.

Európának fel kell készülnie a koronavírus-járvány újabb hullámára, amely télen érkezik, és legalább olyan súlyos lesz, mint az első – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az Euronews azt írja, a WHO regionális igazgatója a brit The Telegraph-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy ez nem az ujjongás, hanem a felkészülés időszaka Európában. Szerintük az év végi helyzetet súlyosbítja majd, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma az influenzajárvánnyal egy időben jelentkezhet.

Ez nem megnyugtató.

Ezzel, hét hét után véget ér a kijárási korlátozás.