Megint helyzet van…

Méghozzá járványügyi. És komolynak tűnik. 132 új beteg, itt a második hullám! Welcome.

Amióta egyik gimnáziumi osztálytársammal beszélgettem a lillafüredi Palotaszálló lobby bárjában, kíváncsian várom, mit hoz a szeptember. Béla ugyanis azt mondta, hogy szerinte ugyanaz fog történni az iskolákkal, mint tavasszal.

Akkor én nem mertem ilyen bátran jósolni, úgyhogy abban maradtunk, hogy meglátjuk.

Most egy kicsit visszafelé végigmegyünk – a teljesség igénye nélkül – az elmúlt egy-két hét eseményein, hogy lássuk, honnét ugrunk bele a szeptemberbe!

Ma bejelentették, hogy szeptember 1-től lezárják a határokat (mi lesz a határmenti ingázókkal, ugye rájuk is vonatkozik ez?). A hazatérőkre két hét karantén vár.

Tegnap jött a hír, hogy a Hollik István, kormánypárti politikus elkapta a kórt (nem tudja, hogy hol és kitől – ennyit a kontaktkutatásról), aminek következményeként egy sor kormánypárti politikus és kormánytag karanténba kellett vonuljon addig, amíg nem produkál két negatív eredményt.

Persze ne legyenek kétségeink, a kormánytagok szűrése az nem úgy zajlik, mint az egytollas indiánoké, ehhez nem fér kétség. Tegnapelőtt a korábbi napokhoz képest dupla annyi tesztet vallottak be, aminek az eredménye a betegszám azonnali emelkedése lett, de ebben nyilvánvalóan benne voltak a kormánytagok és rokonaik.

De mi történt? Nos, az első hírek arról szóltak, hogy egy kerti partin vettek részt a kormánytagok és családtagjaik. Nem hír. Tegnapra már kiderült, hogy egy helyettes államtitkár, a 33 éves Schaller-Baross Ernő szüleinek Veszprém megyei Zsófiapusztán lévő kúriájában került megtartásra a száz fő feletti létszámú magánrendezvény.

Itt fertőződhetett meg bárki, bár egyelőre nem tudni másról, csak Hollikról.

Ma reggel a Gyermekvasút is bejelentette, hogy két hétre felfüggeszti a tevékenységét, mert találtak egy beteget, ahogy a Nemzeti Botanikus Kert (Vácrátót) is óvatosságból bezárt.

Betegeket találtak az Átrium színházban és a Vígszínházban – két hét helyben-járás nekik is.

Az oktatás és az egészségügy teljes bizonytalanságban és fejetlenségben van az utóbbi két hétben. Ami azt jelenti, hogy a direktívák késnek.

Az iskolák rettegnek. A tanárok, a diákok és a szülők is.

Ráadásul itt a második hullám. Augusztus közepe óta meg felfelé a horvát, szlovén, balkáni számok. Románia és Ukrajna augusztus eleje óta elesett, gyakorlatilag tehetetlenek.

Az iskolákban mindenféle szabályokkal próbálják a gyerekek közötti kontaktust csökkenteni, próbálják elszigetelni az osztályokat, hogy minél kevesebb gyerek találkozzon egyszerre. No meg azért, hogy ha valaki besétál betegen, akkor ne fertőzzön meg annyi embert…

Szijjártó Pétert megtalálták egy magyar oligarcha hajóján, ahol a nagycsaládjával nyaralt. Orbán Viktort pedig egy szintén horvát étterem teraszán fotózták le a horvátok, ahol a badacsonyi családi hajlék után relaxált.

Ezek az emberek (és ide tartozik Müller doktornő és valamennyi a nyilvánosság előtt maszk nélkül megjelenő közszereplő) nem tudják, hogy mekkora lyukat ütöttek az emberek önvédelmi ösztönein. Az emberek alig hajlandóak hordani a maszkot (kesztyűt pedig szinte egyáltalán nem), egy pillanat alatt felvették a felülről jött mintát és jobban tudják. Amilyen példát a politikusok eddig mutattak, azzal óriási kárt okoztak.

Hiszen Müller doktornő hónapokig minden nap elmondta, hogy nem kell maszkot hordani. Érthető, miért mondta, hiszen nem volt maszk. Ahhoz is kellett néhány hét, mire a kisebb-nagyobb varrodák rájöttek a piaci résre és nekiálltak maszkokat gyártani (amit persze a karantén miatt nehéz volt a hagyományos módon eladni). Ma már tele van minden a kettőszáz és négyszáz forintos egyszer használatos maszkokkal, az FFP2 ill. FFP3 maszkok pedig több ezer forintos áron érhetőek el.

A nagyobb boltokban fegyelmezettek az emberek, egészen ritkán látni maszk nélküli idiótákat, de a kisebb boltokban, esetleg vidéken mintha nem is létezne a kormányrendelet, ami kötelezővé teszi a maszkviseletet.

Ugyanez érvényes a tömegközlekedési eszközökre, mintha Budapesten nem lenne gond, de a vasútvonalakon és a távolsági buszokon rendszeresek a balhék és sokan nem viselnek maszkot.

Jó példa erre a kisvasút, voltunk egy páron, a szilvásváradi vagy a mátrafüredi kisvasút gyakorlatilag szorosan egymás mellett ülve sem viselt senki maszkot rajtunk kívül – néztek is ránk, mint borjú az új kapura.

Elkezdték zárni az idősotthonokat, a börtönöket pedig valószínűleg ki sem nyitják a látogatók előtt (ne legyenek kétségeink, egy magyar börtönben kitört járvány hasonlóan vágóhíd lehetne, mint egy idősek otthonában kitört járvány.

Egyetlen politikustól hallottam azt a gondolatot, amit magam is gondolok a sikeres digitális átállásról. Amikor már lehetett látni, hogy mi történt a járványügyben, bizony neki kellett volna állni az egységesített tananyag digitalizálásához. Ez nem történt meg. Azt már csak én mondom, hogy az erőforrások egy része elérhető lett volna, hiszen ott voltak a színészek, akik kapták a fizetést, miközben nem voltak előadások, szépen felmondhatták volna a leckét. Például.

Ez nemcsak azért lehetett volna egy remek alkalom, mert így a második hullámra felkészülés egyik kritikus pontját kipipálhatták volna és kicsit elvehették volna a kritikák élét, de ez nem történt meg.

Nem tudom, hogy mi lesz és hogy lesz.

Abban biztos vagyok, hogy előbb-utóbb az iskola kénytelen lesz bezárni 2 hétre…

Abban is biztos vagyok, hogy amint megvan az idei influenza-oltás, be kell oltatni magunkat, legalább az a szar ne terítsen le minket.

Csak reménykedni lehet, hogy előbb lesz valamilyen hatásos vakcina, mielőtt elkap minket ez a szar.

Sok sikert, emberek!