iPhone 13 Pro indahausz

Nem kis kaland volt, mire beugrott a zsebembe.

Misivel megnéztük az Apple keynote-t szeptember 13-án. Őszintén szólva a legnagyobb durranás nekem az iPad mini volt, ami faltól falig képernyő, USB-C csatlakozót is tartalmaz és egy ideális multimédia eszköz egy iPhone 12 mini mellé.

Persze mi az iPhone 13-ra vártunk. Lejárt a kétéves hűség az előző telefonra, mire várjunk?!

Három dologban lett jobb az iPhone 13.

  1. Kijelző
  2. Akkuidő
  3. Kamerák

Érdekes volt látni, hogy szinte pillanatok alatt alakult mindenki iPhone szakértővé (egyem a szívüket, 13. éve van iPhone, nekem ne!), és kezdték mantrázni, hogy mi ez az egész hülyeség, nem is jó, blah.

Érdekes volt azt is látni, ahogy a Telexnek sikerült átmenteni az Android-használó olvasótáborát, egyszerűen nevetségesek, nem lehet őket komolyan venni…

Szóval, kezdjük a kijelzővel. A legjobb kijelző, ami valaha is iPhone-ban volt. Trükkös, mert az alapvető képfrissítési frekvenciája csak 60 Hz, de amikor kell, akkor meglöki 120-ra. Ettől sokkal gördülékenyebb a kép. Egyáltalán nem laggol. Persze most még csak a core-appok tudják, de gondolom, rámegy mindegyik nagy név erre. Ahogy Dewla mondta, megcsinálták, amit a piac diktált, de nem úgy, ahogy a versenytársak, hanem úgy, hogy jobb legyen náluk.

Akkuidő. Az akku nagyobb, mert újratervezték a telefon belsejét (üzenem azoknak, akik csak annyit bírnak kinyögni, hogy “pont ugyanúgy néz ki, mint a tavalyi”), szokásos almás másodéves széria-gyakorlat. A telefon egyébként vastagabb is, úgyhogy a kettő együtt több helyet enged a ház belsejében. Nagyobb akku = hosszabb akkuidő. Deal.

Kamerák. Sokan fanyalognak, hogy mit akar az Apple a 12 megpixeles kameráival, miközben az androidos versenytársak nem győzik túllicitálni egymást a megapixeleikkel. Azt azonban elfelejtik, hogy az Apple a lesajnált kameráival lényegesen jobb minőségű fényképeket készít, mint a megapixel-bajnok robotok. A titok nyitja a szoftveres utómunkálatok. Ebben eddig utolérhetetlen az Apple. Lehet magyarázkodni, ennyi.

Nagylátószög 1.8 rekesszel:

A főkamera 1.5 rekesznél:

A háromszoros telefotó kamera, szintén 1.5-ös rekesszel…

Ellenfényben…

A kameráknál újdonság a makró mód, amit elég furcsán működik, amikor a nagylátószög átvált a makróra, semmi sem jelöli. Mindenesetre 2,5 centi közelponttal impresszív.

Idén egyébként szakítottam a hagyománnyal, hogy a Telekomnál veszem meg a telefont részletre, ugyanis kitalálták, hogy akkor fizessek nekik 250 ezer forintot afféle biztosítékként (?) és majd ebből ők levonják a havidíjakat.

Ezzel két probléma van.

  1. Nyilván nem azért veszek részletre némi extra költség árán, hogy a felét kifizessem mégis előre.
  2. A 250 ezer forintból az előfizetési díjaimat hét évig vonhattam volna. Ilyen hosszú távra viszont nem tervezek.

Szóval, akkor azt mondtam, hogy köszi Telekom, lemondtam a kérdéses előfizetésemet.

Így aztán megvettem az iCentre-ben a megjelenés utáni hét szerdáján, különösebb késedelmet nem szenvedve.

Sierra Blue, 256 GB-os Pro modellt választottam, őszintén szólva nem úgy néz ki a valóságban, mint a fotókon, de nem baj. Vettem hozzá egy átlátszó szilikon tokot is, meg védőüveget a kijelzőre, meg biztosítást.

A kocsiban le kellett cserélnem a Pitaka töltőt emiatt (csak október végére ígérik a tokot), viszont a 12 minihez vett páncéltok is MagSafe kompatibilis, szóval nincs gond. Elég jó kis töltőnek tűnik, van hozzá ablakra cuppanós (l. alább) illetve befúvóba dugható.

Lesznek még tesztképek, meg videók is hamarosan.