ProRes a telefonon

Reggel egy frissítés, délelőtt videó-cunami…

De mi az a ProRes? Egyáltalán, mi ez a hülyeség?

Szóval, reggel látom a telefonon, hogy jön egy frissítés a Filmic Pro-ra, miszerint tud majd ProRes-ben is felvenni. De mi is ez a ProRes?

A ProRes egy nagy adattartalma video-kodek, amit az Apple fejlesztett ki, 8K felbontásig jó, belerakták az új iPhone 13 Pro-kba is (256 GB minimális tárhelyűekbe). Az ötperces videó, amit csináltam, 21,5 GB. Gondolom, cserébe atom nagyfelbontású videókat lehet belőle csinálni. Más kérdés, hogy mennyi ideig tartott feltölteni a Onedrive-ra, onnét meg a gépre, amin nincs videószerkesztő – szóval hagyjuk.

Reggel összeraktam a kocsiban a videós tartót, de nem kapcsoltam le a stabilizátor-tiltást a Filmic Pro-ban (amit a gimbal miatt kell aktiválni, hogy ne vesszenek össze), úgyhogy annyira rázkódott a kép, hogy amikor először megnéztem, akkor hirtelen azt hittem, hogy rossz a telefon. Aztán rájöttem, úgyhogy hazafelé újra próbálkoztam.

Az első videó a Dolby Vision HDR technológiai tesztje volt, íme:

Ezután következett a ProRes, felfelé a Pusztaszeri úton. Külön ínyencség a nyanya a négykerék meghajtású autóban a barlangnál, ahogy elsőbbséget akar adni mindenkinek, miközben jobbra húzódik és lefullad…

A fentiek tehát Filmic Pro-ban. A következő pedig másnap reggel a natív kamera app. Ennek a videónak az érdkessége, hogy ezen az útvonalon visz a Waze, mert a Batthyány téren lévő zebra és a Csalogány utcai lámpa miatt a Lánchídig tórlodnak az autók (+10 perc menetidőt okozva). Így viszont néhány szűk utca, néhány iskola mellett elrobogva lehet kikerülni az araszolást:

Melyik a jobb, mindenki döntse el, én így nem nagyon látom a különbséget, viszont a nagyfelbontású fájlokkal úgysem tudok semmit csinálni, ráadásul az iMovie kimeneti fájlja sem állítható, szóval nincs nagy jelentősége sajnos…

Hírdetés