Küldetés teljesítve: 5 román stílusú templom lefotózva!

Nos, örömmel jelentem, hogy végéhez ért az idei nyár… ja, nem ezt akartam írni… szóval véget ért az a miniprojekt, amelyet a Hazajáró rovattal való együttműködés kezdetén vázoltam fel magamnak. Ez az öt jelentősebb magyarországi román stílusban épült és fennmaradt templom meglátogatását jelentette.

Persze ez az öt, ez relatív, sőt, szubjektív, hiszen ott van a fennmaradt rom Vértesszentkereszt, vagy több rom is található pl. Somogyváron, Székesfehérváron, de vannak kisebb, fennmaradt Árpád-kori templomok, mint Csempeszkopácson, Árpáson, Nagybörzsönyben… Ráadásul egy kakukktojás az ötből, hiszen azt a XX. században építették.

Ennek ellenére, ez az öt nagy román stílusban épült bazilika volt az, amit szerettem volna idén meglátogatni, emlékezni a dimenzióira és összehasonlítani.

Érezni a rom halálos ürességétől az éppen zajló keresztelő életigenlő pillanatát, nos, ez egy templomokon átívelő, felemelő érzés volt. Érezni a régmúlt idők, letűnt korok pillanatait – felemelő érzés.

Egyébként a téma nincs teljesen kimerítve, vannak csodálatos román stílusú épületek Erdélyben, Németországban, Franciaországban, ha valahogy eljutok majd oda, akkor mindenképpen meg fogom látogatni ezeket.

Hamarosan még több fotóval térünk vissza a témában!

Küldetés teljesítve: 5 román stílusú templom lefotózva!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lezárva.