Saját fotó sikere: Lightspeed…

Az utóbbi két hétben a BKV fényvillamosát fotóztam néhány alkalommal, ahogy erről korábban már írtam. Idén a villamos a megszokott 2-es vonalon, illetve az újdonságnak számító “klasszikus 61-es” vonalon (Moszkva tér – Móricz Zsigmond körtér) járt. Erről majd írok még, most nem ez a téma.

A fényvillamos idén péntekenként különjáratként bejárta Budapest vágányait (mindjárt indul az utolsó), amelyen néha meg-megáll a fotósok kedvéért. December 23-án Újpestre látogatott, egészen Káposztásmegyerig kiment, majd be a Lehel térig, onnan tért nyugovóra.

Bár 23-án volt egy kis csetepaté a városban, de végül lenyugodtak a kedélyek, így én is kimentem a végállomásra készíteni néhány fotót. Ott nem teljesen úgy sikerültek a dolgok, mint ahogy terveztem, úgyhogy kocsiba vágtam magam és rohantam a villamos után, ami hasított rendesen, úgyhogy az újpesti városházánál nem volt már időm elhelyezkedni.

Beugrottam a kocsiba, nyomtam neki, így a Chinoin utcánál a járdára felhajtva tudtam egy videót csinálni. Ezután újra kocsiba pattantam, aztán láttam, hogy az aluljáró után a villamos megállt fotózkodni (egyébként a rajta utazó fotósok később kifogásolták, hogy nem állt meg túl sok helyen). Ezzel adott nekem némi előnyt és egészen a Lehel térig menekültem előle, ahol beálltam a sín mellé, hogy készítsek egy jó hosszú expozíciót, mert modulartechnix kollégám szerint jó ötlet lehet, bár az übertuti ötletet azóta sem sikerült megvalósítani.

Szóval, jött a villamos, tele a fotósokkal, perszehogy még előkerült néhány autó a semmiből és elmentek előtte (ennek nem örültem egyáltalán), aztán jött és elment a kamera előtt (ez a jelenet megtekinthető videón is az alábbi linken). Ez lett belőle:

108 másodpercig exponált a gép, utána fogtam az egészet és futólépésben elindultam a Lehel tér felé, ahol ott állt a villamos. Eközben ment rajta a zajcsökkentés. Ez kb. ugyanannyi ideig tartott, mint a felvétel, addigra szinte meg is érkeztem a Lehel térre, ahol meg tudtam nézni a kész képet és azt gondoltam: “Ez jó lett.”

A képet 24-én töltöttem fel a Flickr-re, még délelőtt, aztán este már láttam, hogy nagy a mozgolódás. A kép bekerült a napi legérdekesebb 500 képbe, egészen a 60. helyig jutott. Később aztán kiesett, de ez igazából a kiválasztás és az eljárás sajátossága miatt történt (valószínüleg túl sok csoportba küldtem be, azért). Ezt persze nagyon sajnálom, de méltó helyére került a másik két majdnem felfedezett kép mellé.

Az Explore-ban eltöltött idő nagyon népszerűvé tette a fényképet. Az igazi pörgést azonban egy művészeti és dizájn-blog válogatásába bekerülés hozta meg. Ezen az oldalon megtekinthető az eredeti bejegyzés, amelynek köszönhetően további 500 körüli találat érte a képet, a blogbejegyzés megjelenésekor 1748-szor nézték meg a képet.

A statisztikákat követve az is feltűnt, hogy felkerült a Flickr fényképezőgépeket bemutató oldalára is a kép, természetesen a Sony A55V-t bemutató oldalra. Az külön örömmel tölt el, hogy a típus feltöltéseinek száma növekszik…

Ez a korai kép nagy sikert aratott, ami nagy boldogsággal töltött el és nagy lökést adott a későbbi villamosfotózási kedvemhez, amelyről hamarosan részletesen beszámolok…

Saját fotó sikere: Lightspeed…” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Fényvillamos-fotózás 2011/2012 « AZso dot net

Hozzászólások lezárva.