Kockák

Múlt héten – nem működő klímával és nem működő hűtőventillátorral az autó orrában – Budaörsön jártunk a Kocka Kiállításon. A poszt nem erről szól.

Maga a kiállítás, ha valakit érdekel, jópofa, 2400 Ft a belépő, néhány nagyobb mutatványtól eltekintve (Titanic, legmagasabb ember, Star Wars csillagromboló) nem tartom különösebben érdekfeszítőnek egy felnőtt vagy egy nagyobb gyerek számára.

Ezzel együtt ajánlani tudom kisgyermekes családoknak, mert a kiállítás mellett egy elég nagy Lego-játszóház van, és a gyerekek imádják a Lego-t.

A poszt inkább arról szól, hogy megint mit művelt az iPhone 6S Plus telefonom és a kamerája.

Megint ott tartok, hogy bizonyos helyzetekben nemhogy kétségbe vonható egy komolyabb fényképezőgép használata, hanem kétség nélkül felesleges.

Tudjuk, mik a telefonkamerák gyengéi:

  • nincs optikai zoom
  • kevés fény.

Ez kétségtelenül igaz, de ennek ellenére azt lehet mondani, hogy egy csúcs mobilkamera simán elveri a belépőszintű DSLR vonalat.

A fenti kép a Sony A58K-val készült. Az ISO 800-nál már zajosodó szenzor 3200-on pörgött, 24 mm/F5.6 (ezt le lehetett volna tekerni négyre, talán segített volna valamit, kivéve persze a mélységélességet).

Az alábbi kép az iPhone-nal. Szerintem egyébként ez a jobb, ISO100, f2.2 .

Nem vitatom, hogy szükség van a DSLR-ekre, de ahogy nézem a mobilok fejlődését, ennek csak még drágább DSLR-ek lesznek az eredményei, a tudatos vásárló ritkábban fog DSLR-t venni, mert elég a mobil…

Persze ha állvánnyal, nézők nélkül, kicsit jobb megvilágítással lett volna alkalmam (nem volt, nem sajnálom, nem érdekel) fotózni, akkor nyilván többet is ki lehetett volna hozni ezekből a helyszínekből: