Kalácsot sütöttem

Max receptje alapján ma fonott kalácsot sütöttem, tekintettel arra, hogy már régóta nyúzott Móni, hogy süssünk kalácsot a kenyérsütő géppel. Mivel a kenyérsütő géphez nem találtam megfelelő receptet, ezért egyik kollégám által ajánlott receptet valósítottam meg.

A recept lényege, hogy a hozzávalókat a kenyérsütő géppel (vagy valami géppel) szépen össze kell keverni, dagasztani és keleszteni. Ez problémamentes. Formázás, fonás, minden ok. Emeletes kalács!

Ezután 50 fokon keleszteni kell. Nos, itt követtem el az első hibát, mivel úgy gondoltam, hogy a sütőnk az kb. 50 fokos lehet a minimumon (oda már nincs hőfok írva), de alighanem több lehetett, mert 3/4 óra elteltével, kivéve a sütőből már kicsit kezdett megkeményedni, ráadásul össze is esett, mire megkentem tojással.

Ezek után a recept szerint eljárva sütöttem tovább, és egész jól alakult, bár a végére kiderült, hogy a sütőnk valószínüleg jobban süt, mint kellene, úgyhogy lejjebb vettem a hőfokot. Mire lejárt az idő, jól nézett ki a dolog, íme:

Az emelet formája azután tűnt el, amikor visszaraktam a sütésre.

Szóval, az igazság az, hogy az alja bizony odaégett, úgyhogy azt le kell vágni, de a többi része hibátlan. Vajjal (izé, margarinnal) és Darbo baracklekvárral tuti.

Szóval, a folytatásban két dolgot kell másképp csinálni.

1. A kelesztés. Max kommentjei alapján gázsütőben úgy kell csinálni a kelesztést, hogy minimumon 10-12 percig melegítjük a sütőt és utána kikapcsolva lehet keleszteni.

2. A sütés. Valamivel alacsonyabb hőfokon kell a sütőt üzemeltetni, ráadásul a kommentek alapján végig bent kell tartani egy edényben egy kis vizet.

Szóval majd legközelebb már a külső is hibátlan lehet, most egyelőre a fantasztikus, egyedi ízével kell beérnünk!

Mindenesetre kösz a receptet, Max!

Kalácsot sütöttem” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Kalácsot sütöttem megint… « AZso dot net

Hozzászólások lezárva.